Intel преговаря за поглъщане на Altera

Intel е готов да плати над 10 млрд. долара за своя конкурент Altera

Intel е готов да плати над 10 млрд. долара за своя конкурент Altera

Intel е на път да погълне своя конкурент Altera. Сделката може да стане най-голямата в историята на компанията и да ускори консолидацията на пазара за чипове, предаде Ройтерс.

Твърди се, че Intel е готов да плати поне 10 милиарда долара за своя конкурент. След появилата се първо в Уол Стрийт Джърнъл информация акциите на Altera поскъпнаха с 28% за един ден, достигайки $44,39 при затваряне на борсата в петък.

Пазарната капитализация на Altera се покачи до $13,4 млрд. В същото време ценните книжа на Intel поскъпнаха с 6,4%, а пазарната капитализация на производителя на чипове нарасна до $151,6 млрд.

Altera е един от двата най-големи производители на програмируеми логически матрици (FPGA) наред с Xilinx. Подобни чипове се използват в мрежово и телекомуникационно оборудване, в автомобилна електроника и други области.

За миналата година Altera отчете оперативна печалба от $543,4 млн. при приходи в размер на $1,93 млрд. За сравнение, приходите на Intel за 2014 г. възлизат на $55,9 млрд. долара. Най-голямата покупка на Intel до момента е тази на McAfee през 2011 г. за сумата от $7,7 млрд.

Коментар