Персоналният компютър като домашен медиен център

Съвременният цифров дом обикновено разполага с един или повече персонални компютри и система за домашен театър, която се състои от LCD или плазмен телевизор с голям екран и HDTV възможности, възпроизвеждащо и записващо DVD устройство, плюс аудио система от няколко високоговорители.
Голямото разнообразие от цифрови електронни и компютърни устройства, предлагани на домашните потребители, увеличава възможностите за развлечения в домашни условия, но създава и известни неудобства:
отделните устройства заемат твърде много пространство;
– кабелите между тях ограничават и пречат на свободното движение в помещенията;
– често има несъвместимост на функциите на отделните устройства.
Едно сравнително икономично решение на този проблем е да превърнем персоналния компютър в медиен център на цифровия си дом. Каква допълнителна функционалност трябва да притежава домашния компютър, за да може да изпълнява тази роля? В най-общи линии минималните изисквания са следните:
Видео:
– да изпраща видео от Интернет към широкоекранния домашен телевизор;
– да възпроизвежда, създава и записва видео на CD/DVD дискове;
– да приема телевизионни програми и да ги записва;
– да показва, редактира и изпраща по електронна поща цифрови фотографии.
Аудио:
– да приема AM/FM радио (което да може да записва, подобно на ТВ програми);
– да изтегля МР3 файлове и да ги възпроизвежда през аудио системата на домашния театър;
– да възпроизвежда, създава и записва аудио на CD/DVD дискове.
Капацитет за съхранение на медийно съдържание:
– видео и аудио файловете изискват дисково пространство с голям капацитет – от 500GB нагоре.
С един персонален компютър, свързан към телевизора и аудио системата, вие получавате достъп до всички тези функции чрез навигация през менюта на екрана. Контролът на системата се извършва с устройство за дистанционно управление, но можете да използвате клавиатурата и мишката на стандартния персонален компютър.
Производители на компютърни системи предлагат РС с функционалността на медиен център (HP Pavilion Media Center PC, например). Но ако имате сравнително нов компютър, можете да го превърнете в медиен център на цифровата техника в дома ви с някои допълнения.
По отношение на хардуера няма да се изискват големи инвестиции. Ако вече имате голям екран и качествена аудио система, ще трябва да осигурите следните компоненти:
– звукова карта, която да поддържа стерео, цифров съраунд или многоканален аналогов съраунд. За добро качество на звука е достатъчна 24-битова карта с коаксиални или оптични цифрови изходи.
– РС приемник на AM/FM радио;
ТВ тунер (самостоятелен или видео карта с ТВ тунер), с възможност за запис на ТВ програми без рекламите;
твърд диск с капацитет около 500 GB. Ако записвате HDTV, ще ви трябва и повечe;
устройство за дистанционно управление;
кабели.
За да имате напълно интегриран медиен център, ще ви трябва и съответен софтуер. Така ще можете да управлявате цялата система от един интерфейс с екранни менюта. Софтуер от рода на Meedio Pro, Sage TV, InterVideo Home Theater или BeyondTV с Beyond Media дава възможност да свържете компонентите от системата за домашен театър към компютъра и да ги контролирате централно.
Предлагат се и пълни комплекти за ъпгрейд, които включват хардуер, софтуер и инструкции за изграждане на собствен медиен център, например D.Vine D2 Quiet Media Center. Той включва шаси, охлаждаща система без вентилатор (за да не се влошава качеството на звука), дънна платка, процесор и операционната система Windows XP Media Center Edition (xpMCE). Цената обаче доближава тази на по-евтините готови компютри с функционалност на медиен център, така че изниква въпросът дали си струва.

Коментар