Ще създават миниатюрни военни роботи

Американска компания оглави екип от учени, които ще разработят миниатюрни роботи за подобряване на военното ситуационно разузнаване. BAE Systems подписа споразумение с Лабораторията за проучвания на Американската армия на стойност 38 млн. долара.

Съгласно договора, BAE ще води обединението на учени и изследователи от армията, академичния свят и индустрията, съобщават от компанията.

Технологичното обединение за микроавтономни системи и технологии (MAST) ще проучва и разработва автоматизирани съоръжения за използване в градска среда и в сложни местности като планини и пещери. Екипът ще изобрети отделна мултифункционална колекция от миниатюрни роботи за събиране на информация, които могат да достигнат места, недостъпни или опасни за човека.

“Автоматизираните платформи разширяват възприятията и обсега на бойците, като им предоставят оперативни възможности, които иначе биха били скъпи, невъзможни и дори опасни за постигане”, казва д-р Джоузеф Майт, мениджър на Лабораторията за проучвания в технологичното обединение.

Планирано е обединението да работи 5 години с възможност сътрудничеството да бъде продължено. MAST обединява 4 области на проучване, водени от четирима членове на обединението: BAE Systems оглавява „Интегриране на микросистеми”, Мичиганският университет отговаря за „Микроелектроника”, Университетът на Мериленд води „Механизми на микросистемите”, а Университетът на Пенсилвания оглавява „Технологии за автоматизирани операции”.

Обединението има и петима членове, които участват в една или повече области на проучване: Калифорнийският университет в Бъркли, Калифорнийският технологичен институт, Технологичният университет в Джорджия, Университетът в Ню Мексико, Техническият държавен университет в Нова Каролина.

Коментар