Microsoft с мерак към Facebook

Софтуерният гигант Microsoft проявява интерес към покупка на социалната мрежа Facebook, съобщава Уол Стрийт Джърнъл. Новината не е изненада за анализаторите, предвид провалената сделка по поглъщане на Yahoo.
Microsoft търси начини за бърз напредък на интернет пазара и освен Facebook в нейното полезрение е AOL, която се явява една от най-големите рекламни “площадки” на американския интернет пазар.
Преки преговори между Редмънт и Facebook обаче все още не се водят. Инвестиционни посредници, свързани с Microsoft, проучват на този етап възможността за подобна сделка. Не е ясно дали изобщо Facebook е склонна да се продаде.
В момента Microsoft притежава малък дял в социалната мрежа, придобит в края на октомври миналата година. Тогава Редмънт заплати 240 милиона долара за 1,6% от Facebook. Освен скромния дял Microsoft получи статут на изключителен продавач на реклама в задграничния бизнес на Facebook.
В същото време пазарната цена на сайта надвишава 15 милиарда долара. Facebook съществува от четири години и успя да се наложи като втората по големина социална мрежа в света със 70 милиона потребители.

Коментар