Спамът атакува мобилните телефони

Спамърите се насочиха към мобилните телефони, след като превзеха тотално електронната поща. През настоящата година се очаква потребителите в САЩ да получат 1,5 милиарда нежелани текстови съобщения, прогнозира компанията Ferris Research. Това би било двукратен ръст в мобилния спам спрямо 2006 година.
Мобилният телефон е най-персонализираното технологично устройство, тъй като винаги съпътства своя притежател. Това го прави особено атрактивна цел за посланията на спамърите. Анализаторите очакват вълната от мобилни нежелани съобщения да създаде много повече главоболия на потребителите отколкото спама в електронната поща.
Мобилният спам нахлува директно в личния живот на човека. При пристигането на текстово съобщение, телефонът изпява мелодия, която може да отвлече вниманието на потребителя, а и да му струва пари, в някои случаи.
С увеличаване на броя на получаваните нежелани SMS-и ситуацията може да излезе извън контрол. Операторите ще са на печалба от подобна активност, но за абонатите мобилният спам би бил кошмар.

Коментар