Технологията Bluetooth е рискова за сигурността

Безжичната технология Bleutooth, която присъства в почти всеки GSM, носи риск за сигурността на потребителите, алармира NewScientist.

Оказва се много лесно да бъде проследявано движението на потребителите чрез техните мобилни телефони. Много по-лесно, отколкото чрез прословутите RFID чипове.

Експертът Василис Костакос е провел интересен експеримент в центъра на британския град Бат. Той е поставил четири приемника, способни да улавят сигнали от Bluetooth модулите на GSM-те. В продължение на четири месеца Костакос е проследявал 10 хиляди мобилни апарата с включен Bleutooth и е успял да засече всички срещи на техните притежатели в пъбове, магазини и на улицата.

Експериментът показва колко опасни за личния живот могат да бъдат GSM-те и други устройства с Bluetooth. Всеки недоброжелател, въоръжен с компютър и приемник, може да проследи движението на собственика на мобилния телефон.

Специалистите препоръчват на потребителите да ползват Bluetooth колкото е възможно по-рядко и да забравят за безжичните гарнитури.

Коментар