Vista ще си пробие път в бизнеса през 2009

Пенсиониращият се съосновател на Microsoft Бил Гейтс говори публично през миналата седмица за резултатите, които Windows Vista е постигнала досега. Според данните на компанията, са продадени 140 милиона лиценза за Vista, откакто операционната система се появи на пазара на 30 януари 2007 година.

Всъщност, тези цифри не са нещо ново. Шефовете на софтуерния гигант разтръбяват навсякъде тази информация, като за последно данните бяха съобщени на 24 април, когато Microsoft говори за приходите си през третото фискално тримесечие.

Най-големият производител на софтуер отказва да ревизира тези данни, въпреки че по-голямата част от въпросните лицензи за Vista могат да бъдат отнесени към продажбите на нови персонални компютри в магазините. Компанията не обявява много коректно и разликата между общите продажби на операционната система Windows XP и нейния наследник Vista, посочва internetnews.com.

Продажбите на лицензи за Windows през последното тримесечие, което завърши на 31 март, не са били особено успешни. Някои специалисти в индустрията предполагат, че слабите продажби на версиите на Vista за бизнеса, които носят по-висока печалба, са една от причините за спада в приходите на Microsoft от Windows.

Все пак, трябва да се отбележи и, че продажбите на Vista не са чак толкова лоши. Така например, според данни от доклад на Gartner, като процент от инсталираната професионална база Vista се намира в по-добра позиция, отколкото XP по време на тази своя фаза от жизнения си цикъл.

Към днешна дата голяма част от замяната на по-старите операционни системи, която се осъществява в средите на корпоративните потребители, се изразява в преход от Windows 2000 към Vista, казват от Gartner.

В глобален мащаб потреблението на Windows 2000 е паднало от 15% от инсталираната база през 2007 година на едва 8% през 2008. От Gartner предричат, че делът на системата ще падне още повече през 2009 – до само 4%.

Паралелно с това, потреблението на Windows XP Professional е паднало от 71% през 2007 на очакваните от анализаторите 63% през тази година, а през 2009 ще намалее до 47%. В същото време възприемането на Vista бавно набира скорост, което се дължи най-вече на факта, че Microsoft пусна Vista Service Pack 1 (SP1) през миналото тримесечие.

Според Gartner, потреблението на Vista, което през миналата година е било 4% от инсталираната база, ще нарасне на 19% през 2008 и ще се удвои на 39% през 2009, когато корпоративното разпространение на операционната система ще набере сила.

Това, което става в момента, е, че много компании чакат, за да тестват крайната версия на SP1, преди да разгърнат използването на Vista из целия бизнес. Така се връща процесът за възприемане на Vista с няколко месеца назад. От Gartner казват, че много фирми са отложили преминаването си към използване на Vista за следващата година.

За разлика от Gartner обаче, в свой анализ IDC предвижда, че Vista ще отбележи подем още през тази година. Темповете на възприемане на Vista през 2007 са били очаквани. Фирмата за проучвания смята, че корпорациите ще възприемат новата операционна система по същия начин, по който са направили това с нейния предшественик XP. Ето защо преминаването към Vista ще започне още през тази календарна година, посочват от IDC.

От Microsoft не са обявили точни числа за този процес, но уверяват, че Vista се възприема от бизнеса със същите темпове, с които са били приети и предходните версии на Windows.

Един от основните проблеми, които забавят преминаването към Vista, е липсата на съвместимост между операционната система и голяма част от корпоративните приложения. Така например, версии на Office, по-ранни от Office 2003, имат някои несъвместимости с Vista. Въпреки всичко, от IDC смятат, че пропускането на Vista с цел изчакване на Windows 7 през 2010, не е добра идея.

Коментар