Безплатният офис софтуер набира популярност

Все по-голям брой безплатни програми за изпълнение на офис задачи конкурират комерсиалния софтуер на Microsoft. Според анализатори от Nucleus Research,  макар и тези продукти да имат множество недостатъци, някои са напълно достойни алтернативи на майкрософтските приложения.
В списъка на алтернативите влизат пакети като Google Docs, Symphony и OpenOffice. Тези програми не предлагат набора от функции на Microsoft Office, но и голяма част от потребителите не се нуждаят и дори не знаят за пълните възможности на майкрософтските продукти.
С оглед на бързото развитие на интернет, някои анализатори предвиждат, че безплатните онлайн програми в скоро време могат да се наложат като достойна алтернатива на съществуващите комерсиални текстови редактори и други офис приложения, предава Ройтерс. Все по-често потребителите си задават въпроса необходимо ли е наистина да купуват софтуер, който им струва няколкостотин долара, след като има безплатни аналози.

Първоначално, някои по-малки и неизвестни компании лансираха безплатните приложения като алтернатива на Microsoft, а индустрията не гледаше достатъчно сериозно на тях. Напоследък обаче ситуацията се променя в полза на безплатния софтуер, който става все по-популярен както сред обикновените потребители, така и в корпоративния сектор.

Ако версията на Microsoft Office струва стотици долари, то пакетът OpenOffice с почти аналогична функционалност е напълно безплатен. Липсват доста функции, но така или иначе те не са необходими на преобладаващата част потребители. Използвайки OpenOffice, компаниите могат са спестят значителни средства.

Коментар