Apple без право да продава Watch в Швейцария

Продажбите на Watch ще започнат на 24 април, но вероятно не и в Швейцария

Продажбите на Watch ще започнат на 24 април, но вероятно не и в Швейцария

По ирония на съдбата Apple ще бъде лишена от възможността да продава законно своя смарт часовник Watch на пазара в най-„часовникарската” страна в света – Швейцария, поне до края на годината. Причината за това е патент от 1985 г., притежаван от местната компания Leonard, който й дава права върху използването на изображението и думата „ябълка”.

Продажбите на Watch ще започнат на 24 април. Apple ще пусне часовника едновременно в девет страни по света, но сред тях няма да е Швейцария – родината на часовниците.

Apple е получила известие от швейцарския Институт за интелектуална собственост, че на територията на страна действа патент на компанията за часовници Leonard. Срокът на патента изтича през декември, след което швейцарският пазар ще се отвори за Apple Watch.

Временната забрана ще облагодетелства швейцарските разработчици на часовници. Собствени смарт часовници вече имат компаниите Swatch, TAG Heuer, Mondaine, Frederique Constant и Alpina.

Възможно е обаче Apple да наруши патентното законодателство и по-късно да си плати за това. През 2007 г., под ръководството на Стив Джобс, компанията представи на пазара в САЩ първия си смартфон – iPhone, въпреки действащ патент на Cisco, свързан с търговската марка iPhone. По-късно двете страни уредиха проблема извънсъдебно.

Коментар