Windows Phone отстъпва на световния пазар

Microsoft прави всичко възможно да повиши популярността на своята мобилна платформа Windows Phone, но засега резултатите не са обнадеждаващи. Делът на операционната система е незначителен и продължава да намалява.

Само 2,7% от смартфоните и таблетите в света работят под управление на Windows Phone (източник: NetMarketShare, март 2015)

Само 2,57% от смартфоните и таблетите в света работят под управление на Windows Phone (източник: NetMarketShare, март 2015)

През март Windows Phone е била инсталирана на 2,57% от смартфоните и таблетите в света, по данни на услугата NetMarketShare, поддържана от Net Applications. За сравнение, през февруари делът на платформата е бил 2,66%, а през август 2014 г. е регистриран най-високият резултат – 2,69%.

NetMarketShare  следи активността на повече от 160 млн. потребители, които преглеждат над 40 000 уеб сайта. Най-популярна според данните за март е платформата Android с дял от 47,51%, следвана от iOS, на която се падат 41,97%.

Според друга изследователска компания, StatCounter, системата Windows Phone е била инсталирана само на 1,9% от мобилните устройства през март, докато вече остарялата платформа Series 40 на Nokia има 3,93%. Начело е Android с 56,7%, следвана от iOS с 29,76%.

Коментари по темата: „Windows Phone отстъпва на световния пазар”

добавете коментар...

  1. Ivan

    Бъдещето отдавна вече не е за Microsoft. Ще очаквам още и още с удоволствие и кеф да ги видя как ще дойдат много по-добри решения от Firefox OS и Ubuntu Touch и Tizen.

    За конете с капаци да гледат

    Ubuntu Touch Quick Look 2015 – YouTube

    Tizen review | First impressions

  2. Куката

    Просто хората са като овце и т.н коне с капаци. Не искат да видят по-доброто, а са се хвърлили на тъпия андроид, който е една пародия. Особенно сега вече с 10 WP стават все по-добри.Не виждам кое е затвореното на системата, единственото нещо което е повече при роботите са повечето приложения, но при WP според мен си има всякакви приложения, какво значение има, че няма по 10 еднакви приложения?

  3. Иван

    Проблема е, че изпуснаха влака вече… Сега и да отварят кода – все тая! Иначе има хубави неща във Windows 10 Mobile, но няма да им е достатъчно.

  4. ami da

    Затворена система, която разчита основно на собствени приложения. Хората свикнаха да има най-различни приложения, някои платени, други разчитащи на реклами. Какво предлагат от микромеките? Ограничен брой неща срещу пари, модел отпреди 20 години + стабилен, но западнал технологично телефон (бившата “Нокия”). Няма как да има друг резултат.

Коментар