HP настъпва в услугите с мега поглъщане

Мега сделка се очаква да удвои приходите на HP от услуги. Корпорацията придобива EDS за 13,9 милиарда долара, като ще заплати 25 щатски долара на акция. Условията по договора са одобрени от бордовете на директорите на двете компании.
Сделката се очаква да приключи през втората половина на календарната 2008 г. В резултат на поглъщането, HP ще удвои приходите си от услуги, които през финансовата 2007 г. се равняваха на 16,6 млрд. долара.
Подразделенията за услуги на HP и EDS отбелязаха годишни приходи от над 38 млрд. долара, като разполагат с 210 хиляди служители и дейности в повече от 80 страни.
HP възнамерява да основе нова бизнес група – “EDS an HP company", чието седалище ще се помещава в съществуващите офиси на EDS в Плано, Тексас. След финализирането на сделката, HP планира EDS да продължи да се ръководи от Роналд Ритенмайер, председател, президент и главен изпълнителен директор на компанията, който ще влезе и в изпълнителния съвет на HP
„На първо място, това е добра сделка за нашите акционери, която предлага голяма стойност под формата на значителни премии към борсовата ни стойност. Тя е добра и за нашите клиенти, защото съчетанието между двете глобални компании и общите квалификации на нашите служители ще даде тласък на иновациите и ще подобри стойността им в множество области”, коментира Ритенмайер.
Специфичните услуги, предлагани от двете компании, са: аутсорсинг на ИТ дейностите, вкл. услуги от информационни центрове, на работното място, мрежови услуги и управление на сигурността; аутсорсинг на бизнес процесите; приложения за развитие, модернизация и управление; консултации и интеграция; и технологични услуги.

Коментар