Софтуерното пиратство намалява

Значителен напредък в борбата със софтуерното пиратство отчита доклад на IDC за изтеклата година, изготвен по поръчка на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (BSA). В глобалното изследване са включени 108 държави, като в 67 от тях е регистрирано понижаване в нивото на използвания нелицензиран софтуер и само в 8 се забелязва покачване.
На фона на изключително бързото развитие на пазара на персонални компютри обаче, особено в страните с висок процент на пиратство, 38% от инсталирания софтуер върху всички РС в света е бил нелицензиран. Това е с 3 пункта по-висок показател от предходната година, а загубите за световната икономика възлизат на 48 млрд. долара, което е 8 млрд. долара повече отколкото през 2006 г., като се отчита и сериозният спад на стойността на американския долар спрямо останалите валути.
Налице са положителни тенденции по отношение на спад в бързо развиващите се пазарни икономики като Русия и Китай. Само за една година нивото на софтуерното пиратство в Русия чувствително е намаляло – от 80% през 2006 г. до 73% за 2007 г., докато в Китай за втора поредна година се запазва нивото от 82% след осезаем спад от 10 пункта в рамките на 3 поредни години.
В страните от ЕС също се отбелязва понижаване с 1%, като за 2007 г. нивото на софтуерно пиратство е 35%, а загубите за икономиката възлизат на 12,383 млрд. долара.
В световен мащаб използването на нелицензиран софтуер продължава да бъде сериозен проблем за софтуерната индустрия. През 2007 г. върху над 1 млрд. компютърни конфигурации е бил инсталиран софтуер, като при почти половината от тях инсталираните програми са нелицензирани.
Сред държавите с най-нисък показател на софтуерно пиратство докладът посочва САЩ – 20%, Люксембург – 21%, Нова Зеландия – 22%, Япония – 23%, Австрия, Белгия, Дания, Финландия – 25%. Най-висок е процент на пиратството в Армения, Бангладеш, Молдова, Азербайджан – 92%.
Данните за България в петия годишен на докладна IDC сочат, че след 3 поредни години (от 2003 г. до 2005 г.), отчитащи 71% софтуерно пиратство, през 2006 г. страната ни отбеляза напредък и успява да снижи с 2 пункта нивото на използвания нелицензиран софтуер, достигайки 69%. За 2007 г. отново е отчетен спад с един пункт като се регистрира ниво на пиратството от 68%.
Поради бързо развиващия се пазар на информационни технологии в България обаче, загубите за софтуерната индустрия, генерирани от този процент, възлизат на 63 млн. долара, което е с 13 млн. долара повече от предходната 2006 г.
Напредъкът, който бележи България в борбата с използването на нелицензирани продукти, особено след присъединяването към ЕС, се дължи на факта, че има политическата воля от страна на правителството да се бори с интелектуалното пиратство във всички негови проявни форми, посочва докладът. Предприети са конкретни мерки в областта на законодателството и правоприлагането, както и при формирането на адекватни обществени нагласи и култура на потребление на продуктите на интелектуална собственост.
В ежегодния Доклад 301 на Службата на Търговския представител на САЩ, чиито данни бяха публикувани в края на април тази година, България запазва статута на територия, изключена от графата за наблюдение.

по темата: „Софтуерното пиратство намалява”

добавете коментар...

  1. The_Ghost

    Не знам откъде вадят тези цифри, но като за стандарти в България просто е невъзможно да се дават такива пари за софтуер.Както казват и 2000$ да направят Windows-a – аз ще си го крада, и без пари да е – пак ще го крада.

Коментар