САЩ спъват Китай при суперкомпютрите

Китайският Tianhe-2 може да загуби короната си на най-производителен суперкомпютър

Китайският Tianhe-2 може да загуби короната си на най-производителен суперкомпютър

Намерението на Китай да модернизира най-мощния на планетата суперкомпютър Tianhe-2 срещна отпор на страна на САЩ. Американското правителство забрани на Intel да достави необходимите чипове за обновление на машината, предаде BBC.

По-рано Intel поиска разрешение от властите за износ на процесори за Tianhe-2, но компанията се натъкна на отказ от министерство на търговията на САЩ с аргумента, че Китай ще използва суперкомпютъра за ядрени изследвания.

Tianhe-2 разчита на 80 000 процесора Intel Xeon и през есента на миналата година за четвърти път оглави класацията Top500 на най-бързите суперкомпютри в света, която се изготвя на всеки шест месеца. Машината има пикова производителност 33,86 петафлопа (PFLOPS).

Китай планира да модернизира Tianhe-2 тази година, за да повиши производителността до 110 PFLOPS. Обновлението трябваше да се извърши с по-бързи процесори Intel Xeon.

Забраната за експорт от САЩ вероятно ще подтикне Китай да ускори разработката на собствени процесори. Intel, от друга страна, получи наскоро поръчка от министерство на енергетиката на САЩ да участва в създаването на най-бързия суперкомпютър в света, чиято производителност ще достига 180 PFLOPS.

Коментари по темата: „САЩ спъват Китай при суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. Пак програмист

    До 007: Това е един човек, страда от шизофрения, горкият.

  2. 007

    Леле и тука осраха някакви платени драскачи. Това е сайт за технологии бре, кухи тикви!
    Аудиторията не е достатъчно за тъпата ви пропаганда и е прекалено умна, за да ви се върже на простотиите, така че вървете да заработвате някъде другаде!

  3. Фофу

    След като американците създали и хардуера и софтуера и мрежовото обезпечаване Тим Бърнърс-Лий е унифицирал протокола измежду многото съществуващи. И странно англичанин, от “потиснатите” от Америка държави.

    И ЦЕРН – пак странно е в “потиснатите” от САЩ държави.

    Няма как да се мери със свободните от Русия държави.

    Другото няма да коментирам, разни бръщолевения дето нямат нищо общо с това което се говори и няколко извадки от преди неколкостотин години. При положение, че както казах научните и инженерни открития в сегашно време са стотици на ден, в западният свят де.

  4. Иван

    Фофу – стискай зъбките и ако искаш да прогледнеш и да си раздвижиш малкото си мозъче пълно не със знания, а само със злоба – чети бре, чети, чети книжки – учи се!

    Ето още едно от съвременните постижения от Европейската лаборатория по физика на елементарните частици (ЦЕРН) – създаването на Web.

    Този човек е още жив – вероятно не си го чувал никога с твоят беден мозък.
    Той е от Оксфордският университет най-старият университет във Великобритания.

    Тим Бърнърс-Лий е английски физик и компютърен специалист, основоположник и създател на World Wide Web. Днес той е директор на консорциума W3C (World Wide Web Consortium), който създава различни стандарти за WWW. Има няколко почетни докторски степени.

    Първата работа естествено от американусите да го поканят в САЩ и нищо чудно после след десетилетия да почнат като македонусите да го пишат, че е американец.

    Фофе може би това ще го разбереш по американуски ” Shut up! and start reading books “. Голяма шматка си фофу – не знам как ще се събудиш или да доразвиеш умствено след като имаш само злоба и празнота в главата.

  5. Иван

    Фофу, фофони

    Какво му е на Циолковски изобретател, мечтател, философ ? Първооткривател на ракетостроенето първите модели формули, изчисления, чертежи на първия ракетен двигател, който и до днес всички ракети работят на същият принцип.

    Какво искаш да кажеш, че е грешна посоката и пътят към звездите ли!?

    За Уат ти си мноого умствено далеч. Как ще ги правят сегашните турбини ако не е са били първо откритията на Джеймс Уат? Ами механиката на Исак Нютон всички сегашни машини работят на тези уравнения.

    За тези симулации и софтуери дето пишеш. Ако не бях европейските мозъци и математици нямаше да има днес компютри.

    Все едно ми говориш момче от 2-ри клас пропусне годините трупани и надграждани знания и да скокне в университет с висша математика без да знае училищната.

    Та като почнахме да говорим за компютри ти знаеш ли за?
    Леонард Ойлер (Leonhard Euler) е швейцарски математик, физик и астроном, работил през голяма част от живота си в Русия и Прусия.
    Той е създал теорита на графите, което в основата на компютърните науки и компютърни мрежи.

    А да не пропуснем Алън Тюринг
    Алън Матисън Тюринг (на английски: Alan Mathison Turing) е британски математик, логик, криптоаналитик, информатик и философ. Има голям принос в развитието на компютърните науки с формализирането на концепциите за „алгоритъм“ и „изчислимост“ чрез машината на Тюринг, абстрактен модел на компютър с общо предназначение. Смятан е за бащата на теоретичната информатика и теорията на изкуствения интелект.

    Братле фофе, бандити и мутри колкото щеш от всяка държавица се пръкват
    Много е жалко е, че се пренебрегват хората, които заслужават уважение и почит.

    Достатъчно е видна твоята безсмислица напротив наука и прогрес се прави и извън твоята американия. Сега центровете и научните лаборатории са пълни чужди мозъци от други държави.

    Фофу ти си по-голем американец от самите американци бре 🙂
    Нещо подобно като македонската мания всичко е македонско 🙂

    Има свестни американци, които сами си виждат собствените недостатъци и проблеми.
    Американците са много суеверни, имат огромни проблеми с образователната и здравната система. Има проучвания със стряскащи резултати има не малко хора,
    които не знаят елементарни неща – например слънцето се върти около Земята, имат и движение на креационистите там в твоята идеална американия, които отричат науката слагат черни печати върху книгите и забраняват на децата си светско образование.

    Ако не са елита от мозъци внесени от вън са гола вода американусите.

  6. Фофу

    И освен, че са двойно повече научните и инженерни разработки от 1970 год. до 2014, те са публично достояние, т.е. можеш да ги откриеш в интернет или ако са по-стари в съответните библиотеки на университета в който са правени. Свободни за съжаление за копиране от руските бандити, дето после реват, че Америка им била потискала развитието

    За разлика от мама ти Раша където всичко по-значимо се засекретява.

  7. Фофу

    И още нещо Иванушка рубладжийче, понеже спомена Стивън Хокинг да те светна и за това, че не матушка ти Раша, а в САЩ правят най-нов хардуер и софтуер за да може да продължи да комуникира въпреки прогресивно парализиращата го болест.

    А за Циолковски и неговите мечти, по същата логика можеш да кажеш и за малкият принц.

  8. Фофу

    Ех Иванушка рубладжийче, има една държава дето сее смърт и се ще ако може световна война да подпали само за олигарсите и да не загубят власт. И точно тия олигарси плащат на разни форумни тролове да плампат глупости и да карат хората да гледат в грешната посока, Ти защо не мина и през древните египтяни и араби и индуси за да плюеш по американците.

    За Уат си мноого далеч. Той е изобретил буталната парна машина и няма нищо общо със съвременно създадените турбини с помощта на компютри и симулационен софтуер създадени в САЩ.

    И само да светна, че броят на научните и инженерни разработки от 1970 год. до 2014 е двоен спрямо всичко създадено от началото на цивилизацията до 1970. 90% от тези разработки принадлежат на САЩ или техни “потиснати” съюзници от Западна Европа, Австралия или НЗ.

  9. Иван

    Фофу – какво отричаш хилядолетия прогрес, култура и цивилизация?
    Отива и си живей в твоята миролюбива и свободолюбива държава сееща добронамерено войни по целия свят, за да печели дори и от смъртта на хората.

    Фуфи познаваш ли поне един двама от хората които Нар е споменал са малка част?

    Какви постижения имат те и кои са те ???

    ” Архимед, Ератостен, Леонардо Да Винчи, Лайбниц, Галоа, Ойлер, Давид Хилберт, Декарт, Исак Нютон, Стивън Хокинг ”

    Бих споменал още и Джеймс Уат (James Watt) е шотландски инженер, механик и изобретател, чиито подобрения на парната машина полагат основата на съществените промени, които настъпват с Индустриалната революция както във Великобритания, така и в останалата част на света.

    До ден днешен дори атомните централи – по-точно техните турбини работят по изобретенията на Джеймс Уат.

    Константин Циолковски – първата схема на ракетен двигател с течно гориво началото на космическия прогрес и полети.

    later 19th century, when the writings of the Russian Konstantin Tsiolkovsky first talked about liquid-fueled rocket engines. He was the first to develop the Tsiolkovsky rocket equation.

    През 1895 година е публикувана книгата му „Мечти за земята и небето“, а след още една година излиза и статията за другите светове, разумни същества от други планети и за общуването на земляните с тях. В същата 1896 година Циолковски започва писането на своя основен труд „Изследване на космическото пространство с помощта на реактивния двигател“. В тази книга са засегнати проблемите на използването на ракетните двигатели в космоса — навигационните механизми, доставката и транспортирането на горивото и други.

    Фофу – чети книги, ограмоти се, овладей своята болест и мания и своето невежеството и страх в които живееш. 🙂

  10. Фофу

    Хайде още едно изтрещяло рубладжийче се обади. И то милото сигурно семейство храни с форумни изцепки.

    А ето една новина за рубла заработващите – Маглев влак развива 590 километра в час. За японски такъв става въпрос.

    И моят коментар: Горките японци, съюзници на мръсните американски империалисте дето потискат всичко и всички. Живи да ги оплачеш. Ако бяха съюзници на СеСеСеРе или Русия в сегашно време, сега влакът щеше да вдига 1000 км в час. Както е при нас например където никой не ни потиска и свободата и свободната инициатива са в небивал подем. Нали така Нар и Anonymous .

  11. Ivo

    Фофу само какви филми си гледал … твоят девствен и крехък мозък се е поддал на изкушението и се е увредил. 🙂

  12. Фофу

    Леле, на червените баби съвсем им изтрещели мозъците от теории на конспирацията. Пропуснахте илюминатите, масоните, последователите на дявола. И да ви подскажа, най-новата мода сега са сциентолозите, даже филм излезе наскоро.

  13. Anonymous

    Фофу, приятелю, кой ти говори за войни? Просто китайчетата вече правят по – мощни суперкомпютри от САЩ. А това е лоша реклама. Трябва да ги възпрепятстват. Всичко е бизнес, Фофу, наивнико. Дори и войната. Можеш ли да си представиш, колко може да загуби ИБМ(примерно) от едно такова развитие на нещата? Що си такъв заблуден врунгел? Как пък успя да ме категоризираш като червена баба?

  14. Нар

    Болен си Фофу!
    Самите американци унижиха и разболяха Стив Джобс. Кой победи Били дявола и мошеник вместо Джобс. Изгониха Джобс от собствената му компания, която беше създал. Загубиха много молиха му се и той се върна, но беше късно вече.

    Не ми говори за този мазен бизнесмен Едисон, който е крал идеята за крушка от един немец. На Едисон електроцентралите на постоянен ток са били пълен провал в сравнение с идеята на Никола Тесла за променлив ток. Едисон е толкова много мразил Никола Тесла, че е убивал показно и жестоко животни с променлив ток, за да покаже че само неговите централи са безопасни и полезни които реално са могли да работят само няколко стотин метра покритие. Никола Тесла се доказва като учен и изобретател, но без пари за разлика от бизнесмена мошеник Едисон. Днес всички ползваме променливия ток на Никола Тесла – една малка част от неговите открития. Идеята за свободна и безплатна енергия е потъпкана и унищожена от бизнесмените и петролните корпорации.

    Светът е съществувал и се е развивал успешно и много преди създаването на САЩ.
    например Архимед, Ератостен, Леонардо Да Винчи, Лайбниц, Галоа, Ойлер, Давид Хилберт, Декарт, Исак Нютон, Стивън Хокинг

    ама те май не са нито американуси нито са живели в американия. 🙂

    Прочети малко история кратуна Фофу – фуфонска също и за Циолковски.
    Фофу не бъди пленник и затворник на своята умопомрачаваща злоба.

  15. Фофу

    Червените чугунени тикви едно си знаят и това си баят. В коя друга държава бе тикво, от един гараж, едно осиновено дете, биологичен син на сириец и американка може да роди Епъл. В коя държава един българин може да стане световно известен и после да се върне по своя воля, с всичките си пари, без някой да го задържа и да работи за България до последният си дъх. За Дан Колов ми е думата. Къде може да се тръгне с третокласно образование и да се стигне до нивото на Форд или Едисон. В сегашни дни знаеш ли колко старт-ъпи започват от гаражи и след това биват или закупени или финансирани с милиони. В коя друга държава го има това бе тикви смотани?

  16. Нар

    Накратко болен мозък си Фофу!
    А по темата новината показва и дори ще избоде очите как една държава се прави на уж много демократична, свобода и мир, …

    … Да не си помислите че има диктатура и натиск върху свободата и правата на хората и на бизнеса в такава свободолюбива държава!?

    Да, каква идилия държавата не се меси в бизнеса и личния живот на хората. Тази държава после само добронамерено така побутва нещата учат другите държави как бизнеса трябва да е над държавата свободен и независим .- колко “убаво” е да се приватизира всичко.

    Кога ще се освободят хамериканците от самите себе си и от своят диктаторски режим?

  17. Фофу

    До червената баба Anonymous . Естествено, че ще искат да спънат такава войнолюбива каста. Китайските комунисти като препълниха гушите с милиарди взеха да влагат остатъка в оръжие и военни разработки. И почват вече да се репчат насам натам. Нищо добро на света няма да донесе техният военен просперитет.

    А твоите братушки какво, кой където мине все по нещо без пари му дават, така ли? И едни свободолюбиви, където минат все свобода носят. Вече освободиха една суверена държава от част от територията и.

    Пък ти като си толкова умен разработи един процесор и го дай на китайците даже безплатно после.

  18. sdk

    на тези май им увря акъла и решиха да оставят GPU-та на NVIDIA 🙂
    иначе китайците ако можеха да направят собствени процесори отдавна да го бяха направили но няма акъл за толкова.

    до: Пак програмист
    грид моделите по принцип могат да се мащабират до “безкрайност” практически. така че има какво да се смята с тези компютри не се притеснявай за това 🙂

  19. Пак програмист

    Чудя се, какво чак толкова има да се смята при ядрените изследвания. За такива скъпи супер-компютри единственото смислено приложение, което виждам е разбиването на криптирана информация. Прави са американците да не дават.

  20. Anonymous

    САЩ спъват всеки някъде. Под всякакви предлози.

  21. някой

    Китайските хакери, като гепат информация от Интел, ще има Tianhe-2 на по – евтина цена.

  22. hokutoshinken

    Амд май тази година ще излезе на печалба, ако китайците си поръчат процесори от тях…

  23. Още един програмист

    Да не вземе само китайското правителство да забрани износа на някои стоки, че тогава целият свят загива. 🙂

  24. бай Програмист

    Ще се наредят 10 милиона китайчета с калкулаторчета и ще свършат пак работата.Хамериканчетата не могат спрат устрема на жълтите само дрънкат 🙂

Коментар