Google: 50% по-малко вируси за Android

Инсталираните потенциално опасни приложения за Android са намалели с 50% между първото и четвъртото тримесечие на изминалата година

Инсталираните потенциално опасни приложения за Android са намалели с 50% между първото и четвъртото тримесечие на изминалата година

В началото на април Google обяви, че през изминалата година зловредните софтуерни вируси в устройствата с Android са намалели наполовина след ъпгрейди за сигурност на мобилната платформа.

В прегледа си на сигурността за 2014 г. Google отбеляза, че съществуват множество слабости в тази област, но компанията влага огромни усилия за преодоляването им.

Софтуерният инженер по сигурността на Android Ейдриън Лудуиг сподели в своя блог, че инсталираните потенциално опасни приложения са намалели приблизително с 50% в световен мащаб между първото и четвъртото тримесечие на изминалата година.

Лудуиг заяви, че повече от един милиард устройства с Android, разпръснати по целия свят, използват защитата на Google Play. Оттук следва и фактът, че на ден се извършват повече от 200 милиона сканирания на сигурността на Android устройства. През 2014 г. на по-малко от 1% от тях са били открити инсталирани потенциално опасни приложения.

Google твърди, че за устройствата, които използват единствено приложенията от Google Play, засечените потенциални опасности са били по-малко от 0,15%. Докладът показва, че през 2014 г. са извършени известни подобрения по сигурността на Android, вкл. подобрено криптиране и разработване на по-качествени инструменти за откриване на злонамерен софтуер.

От дълго време е известен и фактът, че мобилната платформа е изключително уязвима за вирусите, тъй като е отворена и редица устройства поддържат нейни по-стари версии. Но данните от доклада на Google сочат, че място за тревога не съществува.

„Искаме да уверим, че Android е едно безопасно място и че този доклад ни помогна да си припомним как сме го постигнали през миналата година и какво все още ни остава да подобряваме”, заяви Лудуиг.

По неговите думи, през 2015 г. компанията ще бъде още по-активна при прегледа за всякакви видове нарушения в пространството на Google Play. Интернет гигантът ще засили мерките за сигурност и на някои по-застрашени устройства и региони извън услугите на Android магазина.

Android се използва от приблизително 80% от смартфоните в света. А колкото повече нараства популярността на платформата, толкова и рискът от вирусни атаки се увеличава. Остава само да се надяваме, че мерките за сигурност на компанията все така ще успяват да го неутрализират и в бъдеще.

Статията е подготвена със съдействието на Софтуерен университет, който дава възможност за обучение и сертификат за професията софтуерен инженер.

Кристина Кацарска

Кристина Кацарска

Коментар