Ражда се европейски гигант за споделени авто-пътувания

Blablacar се оформя като доминиращ играч на пазара за съвместни автомобилни пътувания в Европа, след като погълна две конкурентни компании

Blablacar се оформя като доминиращ играч на пазара за споделени автомобилни пътувания в Европа, след като погълна две конкурентни компании (илюстрация: Blablacar)

Сделка между няколко европейски компании ще доведе до създаване на най-голямата услуга за споделени автомобилни пътувания на Стария континент. Френската Blablacar придоби немския стартъп Carpooling и унгарската услуга Autohop, което я превръща в доминиращ играч в сектора.

Blablacar е компания, създадена през 2006 г. във Франция от предприемача Фредерик Мазела. Тя предлага услуга за намиране на спътници при пътуване с автомобил на далечни разстояния.

От създаването си досега Blablacar привлече инвестиции в размер на 110 млн. долара и стана един от лидерите на европейския пазар. Централата на компанията се намира в Париж.

С покупката на двете конкурентни компании, Blablacar ще стане безусловен лидер на пазара за споделени автомобилни пътувания. В мрежата на компанията са регистрирани 20 милиона потребители в 18 страни.

Придобитите конкуренти постепенно ще бъдат интегрирани в структурата на Blablacar и така ще бъде изградена голяма компания, работеща под един бранд. Blablacar има глобални амбиции – тази година компанията отвори офис в Индия и планира присъствие в Латинска Америка.

Коментар