Много американци не щат компютри и интернет

Близо една пета от американците нямат достъп до интернет и никога не са ползвали електронна поща, показва ново проучване на компанията Паркс Асошиейтс. Резултатът рязко контрастира с високотехнологичния имидж на най-могъщата държава в света.
Данните от изследването се обясняват с възрастта на технологично неграмотните американци, както и с образованието им. Така например, категорията от хора, които никога не са ползвали електронна поща, или 18% от населението, се доминира от над 65-годишните, а 59% от тях нямат висше образование.
Все пак анализаторите отчитат позитивно развитие в отношението на американците към компютърните и комуникационни технологии. В края на 2006 година достъп до интернет не са имали 29% от семействата в САЩ. Процесът на интернетизация е намалил делът на несвързаните към глобалната мрежа на 18%, според последното проучване на Паркс Асошиейтс.
По-притеснителният извод за анализаторите обаче идва не от възрастта и образованието. Повод за тревога им дава фактът, че голяма част от американците не смятат компютрите и интернет за необходима и неотменна част от живота си.
Само 7% от домакинствата извън интернет планират в близко време да си осигурят достъп до мрежата – твърде малко, според анализаторите. Явно процесът на пълна интернетизация на американското общество ще протича бавно.

Коментар