Тайванската VIA настъпва в процесорите

Компанията VIA Technologies, базирана в Тайван, планира да пусне към края на 2009 година двуядрен процесор, съобщи digitimes.com, като се позовава на източници от производителя. Сайтът изнася и някои подробности за чиповете Isaiah, в които VIA залага архитектура от ново поколение.
Концептуално, Isaiah е дело на американското поделение на компанията – Centaur Technology. Новият процесор използва високопроизводителен блок за изпълнение на операции с плаваща запетая, сложна система за предсказване на задачите и суперскаларна микроархитектура.
Процесорите Isaiah ще включват технология за намаляване на консумацията PowerSaver и средства за сигурност PadLock. Първите такива чипове ще работят на честота 2 GHz и със системна шина 800-1333 MHz, а консумацията няма да превишава 3,5 вата.
Чиповете ще имат два блока кеш памет от първо ниво, всеки с капацитет 64 KB, както и един кеш от второ ниво с капацитет 1 MB. Isaiah ще бъде съвместим по изводи с процесорите VIA С7 и ще се произвежда от Fujitsu по 65-нанометрова технология.
През следващата година VIA ще пусне 45-нанометров процесор, твърди digitimes.com. Информацията обаче не е потвърдена от компанията.

Коментар