Windows се устремява към 5% дял при таблетите

Продажбите на Windows таблети се очаква да нараснат с 30% през настоящата година (на снимката: Microsoft Surface)

Продажбите на Windows таблети се очаква да нараснат с 30% през настоящата година (на снимката: Microsoft Surface)

Делът на таблетите под управление на операционна система Windows ще достигне почти 5% през настоящата година, прогнозира тайванският изследователски институт MIC (Market Intelligence & Consulting Institute).

Досега продажбите на подобни устройства бяха незначителни, заради ориентацията им основно към бизнес потребители и респ. по-високите им цени. Въпреки че самата Microsoft влезе на пазара за таблети със Surface, делът на Windows в този сегмент намаля от 1,7% през 2012 г. до 1,5% през 2013 г.

По-късно обаче компанията премахна лицензната такса за Windows при инсталиране на таблети с диагонал на екрана до 9 инча (вкл.). Този ход на Microsoft привлече производителите и доведе до намаляване на цените на Windows таблетите.

По данни на MIC, през настоящата година тайванските ODM производители са увеличили значително доставките на таблети с Windows, в резултат на което делът на тези устройства е нараснал до 4,6%. Очаква се до края на годината Windows да заеме 4,8% дял при таблетите.

По-рано порталът DigiTimes.com прогнозира, че през 2015 г. продажбите на Surface и други Windows таблети ще нараснат с 30% през настоящата година, превишавайки 15 милиона броя.

Коментари по темата: „Windows се устремява към 5% дял при таблетите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    до koko
    разликата между теб и мен е че ти следиш развитието на Windows (явно само със следенето оставаш и не се аргументираш) а аз имам последните им сертификати MCSA и MCSE….

    тук дървени специалисти които говорят по интерция бол…..

  2. koko

    Половината от хората, които са писали коментари тук не са следили развитието на Windows и изказват некомпетентни мнения. Срамота за така наречените ИТ специалисти. Windows RT беше грешка, която Майкрософт ще поправят окончателно с Windows 10, а относно Андроид това е една боза от грозни иконки, купища безполезни функции и тъпи уиджети. Windows и ios са много по-добре структурирани и подредини.

  3. Saevar

    до Куката,
    аз лично ползвам андроид и не от модерност или там квото го наричаш а по простата причина че ми върши много добра работа и устройствата са на добра цена особено sony xperia, ползвам го за дистанционно управление с teamviewer, IP камери, облачно синхронизиране, wifi замерване, мрежово анализиране с терминал и нет банкиране, понякога и skype като се налага нито ползвам fb нито snapchat и там детските работи. С нормален firewall имам пълен контрол върху устройството коя програма къде може да се свързва или въобще позволено ли и е да се свързва, та мисълта ми е след като ми върши на 100% работа за кво да ползвам winphone или iphone които са по скъпи?
    P.S.
    ИТ спец съм и си изкарвам парите с това

  4. Petrov

    То защото пък на Windows бачкат все професионалисти. Паралиите Майкрософт искат да са монополисти навсякъде, ама май няма да им се получи

  5. Куката

    Как може да има тъпи хора предпочитащи Андроид пред Windows? Андроида си е детска фукня бъгава и грозна. Понеже в последно време е модерен Андроида и нали сме овчи народ, дай всички се юрнаха там.

  6. :-)

    Шимо, ти таблет с Windows наживо виждал ли си ? Освен това правиш ли разлика между Windows RT за ARM и пълноценен Windows за х86? Въпросите ми са риторични, може да не се напъваш да отговаряш. Едва ли ще дадеш 1600 лева за най-евтиният пълноценен Windows таблет. На тая цена има чудни нетбуци с доста по-добри характеристики и операционни системи.

  7. Шимо

    Грешиш! Поне джаджа с Windows, става за всичко. Като нормален десктоп компютър е! Андроидчето е за деца с ориентация към игри и чат с ония сините сайтове. За пубертетчета.

  8. Saevar

    колкото и да нараснат невиждам някой който би изместил андроид от лидерската позиция в близкото бъдеще или греша?

Коментар