Apple става все по-зависима от iPhone

Apple отчeте 27% ръст на приходите през второто тримесечие на финансовата 2015 г., в резултат на повишено търсене на смартфони и компютри, както и на рекордни продажби на приложения през онлайн магазина App Store.

В периода януари-март общите приходи от продажби на Apple възлизат на $58 млрд. спрямо $45,6 млрд. година по-рано. Чистата печалба на компанията е нараснала с 35% за същия период, достигайки 13,6 млрд. долара.

Apple е продала 61,2 млн. смартфона iPhone на обща стойност $40,3 млрд., което е ръст съответно с 40% и 55% на годишна база. Това прави компанията все по-зависима от флагманския смартфон. Продажбите на Mac компютри бележат ръст от 10% по брой (4,6 млн.) и 2% в стойностно изражение ($5,6 млрд.).

Продължава обаче спадът в бизнеса с таблети iPad. Продажбите на Apple в този сегмент от пазара са намалели с 23% до 12,6 млн. през разглеждания период. Приходите от iPad бележат още по-голям спад – с 29% до $5,4 млрд. Така за първи път от много време насам макинтошите станаха по-доходоносен продукт от iPad.

На услугите – iTunes Store, App Store, Mac App Store, iBooks Store, AppleCare, Apple Pay и др. – се падат приходи от $5 млрд. през тримесечието, което е ръст от 9% на годишна база.

iPhone, Mac и App Store продължават да постигат нови рекорди и способстваха за най-добрите резултати за тримесечието януари-март в историята на Apple, коментира главният изпълнителен директор Тим Кук.

„Виждаме, че към iPhone преминават повече потребители, отколкото в предходните продуктови цикли, а юнското тримесечие започнахме с успешни продажби на Apple Watch”, допълва CEO-то на Apple.

Коментари по темата: „Apple става все по-зависима от iPhone”

добавете коментар...

  1. :-)

    Фаблетите убиват таблетите, това е факт. А колкото до не най-добрият айфон ….не разбирам. Защо сравнявате различни железа с различни операционни системи? Не е коректно.

  2. Станислав

    Парадокс… Имат безспорно най-силния таблет на пазара с спадащи продажби, и далеч не най-добрия iPhone с растящи…

Коментар