Онлайн ГИС карти помагат в Непал

Специална уеб карта представя визуално първичния трус и десетките вторични такива, които продължават да разтърсват страната

Специална уеб карта представя визуално първичния трус и десетките вторични такива, които продължават да разтърсват страната

Серия от онлайн ГИС-базирани карти помагат за справяне с последствията от опустошителното земетресение в Непал. Картите на Esri дават необходимия географски контекст за обхвата, интензитета, епицентровете, спасителните операции и наличните ресурси, съобщиха от разработчика.

Специална уеб карта представя визуално първичния трус и десетките вторични такива, които продължават да разтърсват страната. В комбинация с тази информация, ГИС приложението визуализира и демографския профил на държавата, като представя гъстотата на населението в отделните точки от нейната територия, както и броя на засегнатите жители в различните радиуси от епицентъра на земетресението.

Интегрирани и географски представени са и данни от ключово значение за спасителните операции, като такива за вида и местоположението на наличните здравни центрове, летища, пътища и т.н.

Esri разработи и публично краудсорсинг ГИС приложение, което позволява на жителите и спасителите да споделят информация в реално време през социалните мрежи за интензитета, разрушенията и ранените в различните части на Непал.

По данни на външното министерство на хималайската държава, жертвите от опустошителното земетресение към днешна дата са над 4300, като ранените са близо 8000. Продължават обаче спасителните операции в търсене на оцелели.

Именно за тях, както и за справяне с всички последствия от земетресението, уеб ГИС приложенията  дават необходимите обща оперативна картина и по-добра информираност, като подпомагат осъществяването на спасителни акции, приоритизиране на медицинските нужди, логистика и др.

Онлайн картите помагат и за по-добрата обществена осведоменост, поради което са разработени така, че да могат да бъдат директно вграждани в различни публични уебсайтове, уточниха от Esri.

Коментар