Предупредиха: Интернет адресите се изчерпват

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) пусна алармата, че интернет адресите IPv4 се изчерпват, опитвайки се да даде нов тласък на протокола IPv6.
В новия доклад, озаглавен Бъдещето на интернет икономиката, който бе публикуван преди срещата на министрите от организацията в Сеул през следващия месец, ОИСР поддържа широко разпространената гледна точка, че Интернет протоколът ще се изчерпа от свободни адреси през 2011 година.
Едно от най-големите предизвикателства за бъдещето на Интернет е нейната способност да успява да свързва милиарди хора и устройства.  Мрежата бързо се разрасна през последните десетина години и стана основна инфраструктура за икономическа и социална дейност в целия свят.
Протоколът IP уточнява как се осъществяват комуникациите между две устройства чрез система с адреси. Техническата Интернет общност успя да осигури растежа на мрежата, управлявайки IPv4 адресите чрез отворена и прозрачна политика – за всички мрежи е осигурено достатъчно адресно пространство, което отговаря на техните нужди. Освен това между 1993 и 1998 година общността разработи и нова версия IPv6, за да осигури допълнителен растеж.
В момента редица експерти очакват настоящата версия IPv4 да се изчерпа откъм свободно пространство за адреси в периода 2010 – 2011 година. От общия брой Интернет адреси IPv4 в началото на 2008 едва 16% са останали незаети.
Ситуацията е критична за бъдещето на Интернет икономиката, тъй като всички нови потребители, свързващи се към мрежата, както и всички бизнеси, имащи нужда от IP адреси, за да растат, ще бъдат засегнати, когато IPv4 адресите свършат.
От друга страна, IPv6 разширява доста свободното пространство за адреси и може да спомогне за разпространението на широколентовата връзка, свързаните с Интернет мобилни телефони и сензорни мрежи, както и за разработването на нови видове услуги. Освен че осигурява допълнителното пространство, IPv6 се радва на подкрепата на публичния и частния сектори, тъй като разкрива възможности за иновативни продукти и услуги. Протоколът има по-добра поддръжка на мобилен Интернет и намалява сложността на мрежата.
Последните версии на операционните системи Windows Vista/Server 2008, Apple Mac OS X, Linux и други напълно интегрират IPv6. Въпреки всичко това прогресът в сегашната употреба на IPv6 остава много бавен, като се налага да се преодолеят големи препятствия, за да се постигне успешен преход.
Веднага трябва да се инвестира в разгръщането на IPv6, но много от печалбите са в дългосрочен план, като те зависят от броя на агентите, които ще го възприемат. Още по-голямо препятствие за използването на IPv6 е, че протоколът не е обратно съвместим с IPv4 – ексклузивни IPv6 устройства не могат да комуникират директно с ексклузивни IPv4 такива. Вместо това, трябва да се създадат сложни системи от тунели за предаване на информацията между двата протокола.
Натрупаният досега опит с IPv6 предполага и, че за разгръщането му ще са нужни няколко години на планиране и координация, през които да се увеличи знанието за нуждите на този протокол.
Сечението между факторите от икономическата, техническата и публичната политика ще определи стратегиите, които различните инвеститори ще възприемат. Те могат да работят в три насоки: 1) още по-плътно разгръщане на IPv4 NAT (Network Address Translation, като повечето устройства трябва да са свързани с по-малко IPv4 публични адреси, използвайки частни мрежи; 2) опити за сдобиване с вече заети, но неизползвани IPv4 адреси; 3) разгръщане на IPv6.
Много е вероятно и трите възможности да бъдат преследвани успоредно от различни инвеститори в зависимост от техните бизнес изисквания. Очаква се повечето играчи да се насочат към по-плътното разгръщане на NAT, тъй като това е и най-бързото решение на проблема за момента. Ако Интернет организациите за адреси позволят свободни трансфери на адреси, някои играчи биха придобили първоначално заети IPv4 адреси. Други освен това ще имплементират IPv6.
Трябва да се разбере обаче, че първите две стратегии, които удължават живота на IPv4, са полезни, но в краткосрочен план. Единственото дълготрайно решение на проблема, което би донесло икономически и социални изгоди в бъдеще за Интернет икономиката, е възприемането и разпространението на IPv6.

по темата: „Предупредиха: Интернет адресите се изчерпват”

добавете коментар...

  1. а сега де

    Бихте ли ми обяснили, как се интегрира част от ядрото на интернет в една операционна система, че нещо не ми стана ясно от статията. Поне превеждайте смислено, а не просто с Google Translate.

Коментар