Edge става браузър по подразбиране в Windows 10

Името Edge отразява същността на новия браузър, създаден практически от нулата

Името Edge отразява същността на новия браузър, създаден практически от нулата

Браузър по подразбиране в Windows 10 ще бъде Edge, съобщи Microsoft по време на конференцията за разработчици Build 2015. Досега новият продукт, призван да замени Internet Explorer, беше известен като Project Spartan.

Името Edge е заимствено от технологията, на която стъпва новият браузър. Много потребители харесваха наименованието Spartan и дори настояваха то да бъде запазено, но според Microsoft името Edge отразява по-добре същността на приложението, създадено практически от нулата – от интерфейса до функциите.

Microsoft за първи път реализира в Edge поддръжка на разширения за Chrome и Firefox, като разработчиците ще трябва да направят само минимални промени в своите плъгини. Скоро тази опция ще стане достъпна за тестване заедно с нова предварителна дистрибуция на Windows 10.

Edge предлага и редица други нововъведения. По-интересните от тях са интеграцията на гласовия асистент Cortana, възможността за водене на бележки директно върху разглежданите уеб страници и режимът на четене, при който сайтовете се преобразуват в удобен формат на книги или списания.

Microsoft не възнамерява да се откаже напълно от Internet Explorer, който ще остане като допълнителен браузър в Windows 10 за настолни РС, лаптопи и големи таблети. На други устройства от рода на смартфони и компактни таблети Edge ще замени напълно IE.

Коментар