XP е предпочитана система от разработчиците

Повечето американски разработчици на софтуер предпочитат операционната система XP вместо Vista, установи ново проучване на Evans Data, данни от което са изнесени в сайта ChewOnTech.com.
Само 8% от анкетираните пишат своите приложения за Vista, докато 49% разработват на първо място за XP. Девет на сто от участниците в проучването са ориентирани към създаване на Linux приложения.
Основната причина разработчиците да странят от Vista е ниската популярност на системата сред потребителите, заключава изследването. Някои широко огласени проблеми също са натежали в решението на програмистите да отложат създаването на продукти за Vista, посочва президентът на Evans Data – Джон Ендрюс.
Алтернативите с отворен код, каквато е Linux, ще стават все по-интересни за разработчиците, посочва експертът.
И през следващата година около 29% от разработчиците ще бъдат ориентирани към Windows XP, твърди проучването на Evans Data. Интересът към Vista ще нарасне до 24% сред създателите на софтуер.
Като цяло, платформата Windows ще привлече през 2009 година 67% от разработчиците. Софтуер за Linux ще пишат 15% от програмистите, установява анкетата на Evans Data.

Коментар