Полицията иззе сървъри в София и Хасково

Четири FTP сървъра от хасковски интернет доставчик иззеха полицаи в акция срещу интелектуалното пиратство, съобщиха от Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС, BSA). Предприетите действия са в резултат на подаден сигнал за незаконно разпространение на защитени обекти на авторското право.
На машините е имало инсталирани над 6.5 терабайта информация, равняваща се на 13 000 компакт диска с файлове с незаконно съдържание – музика, филми и софтуер, до които е предоставян свободен достъп на над 5 000 абоната на фирмата доставчик, уточниха от СИБС.
Работата по разследването на незаконната дейност на дружеството продължава, а сървърите са иззети като доказателство по образуваното дознание по чл.172а а от Наказателния кодекс.     
През изминалата седмица служители на сектор „Икономическа полиция” извършиха специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офиса на софийска фирма от туристическия бранш. Върху шест компютърни конфигурации към момента на проверката в офиса на дружеството са открити копия на програмите MS Windows XP Pro, Vista Home Premium, Office 2003 Pro, Macromedia Dreamweaver MX, Dreamweaver 8.0, Adobe Photoshop CS2, FlexType 3.2 и други, за които не са предоставени документи. Машините са иззети от полицията.
Инициативата BSA идва във вашия бизнес” стартира през април. В момента кампанията е фокусирана върху спортно-туристическия бизнес, а в края на май ще обхване предприятията от строителния бранш.

Коментар