Адуер засечен на над 5 млн. РС по света

Адуерът помества рекламни банери на уеб страниците, които посещават потребителите

Адуерът помества рекламни банери на уеб страниците, които посещават потребителите

Повече от 5 милиона компютри по света са заразени с адуер (рекламен софтуер), сочи изследване на Google и UC Berkley за последните пет месеца. По-точно, засечени са 5 339 913 IP адреса, част от вирусни рекламни мрежи, като този брой не е окончателен.

Адуерът помества рекламни банери на уеб страниците, които посещават потребителите, и се явява един от най-ефективните видове вируси. Въпреки усилията на компаниите за сигурност, организаторите на адуер кампании печелят солидно от този тип зловреден софтуер, пише The Verge.

Най-разпространеният адуер е Superfish, който е открит на 3,7 млн. компютъра. Superfish нашумя покрай инцидента с компютрите на Lenovo по-рано тази година. Софтуерът заобикаля защитата на протокола SSL и помества банери на уеб страниците, разглеждани от потребителите с който и да е браузър.

За да попречи на разпространението на адуер, наскоро Google прекрати поддръжката в AdWords на реклами на безплатни приложения. Авторите на вируси често вграждат своя рекламен софтуер именно в безплатни програми и когато потребителят инсталира някоя от тях на компютъра си, се заразява с адуер.

Изтриването на подобен рекламен софтуер често е доста трудно, дори при наличие на актуална антивирусна програма. За да се отърват от адуер, много потребители възстановят системата си до състояние от преди инфектирането чрез вградените инструменти на Windows за тази цел.

Коментар