Турция ни измества в електропромишлеността

България изостава в развитието на електропромишлеността спрямо Турция, въпреки традициите на нашата страна в този сектор (снимка: ЦЕРБ)

България изостава в развитието на електропромишлеността спрямо Турция, въпреки традициите на нашата страна в този сектор (снимка: ЦЕРБ)

България да почерпи от опита на Турция за развитие на електропромишлеността, призоваха от най-голямото предприятие за енергийни ремонти у нас – Централна Енергоремонтна база (ЦЕРБ) след посещението си на изложението CWIEME в Берлин.

Впечатляващо участие в изложението имаха компании от Турция. CWIEME е най-известният в света специализиран панаир за материали, технологии и оборудване за електропромишлеността и електроенергетиката.

България изостава в развитието на електропромишлеността спрямо Турция. Въпреки традициите на нашата страна в този сектор, все повече компании от Западна Европа предпочитат за свой партньор югоизточната ни съседка.

Причината е, че през последните 2-3 години този бранш в Турция бележи огромен напредък, благодарение на подкрепата, която фирмите получават от държавата, поясниха от ЦЕРБ.

Компаниите-производители в Турция могат да се възползват от държавно финансиране, както и от редица други облекчения, като възможности за закупуване на земи за изграждане на производствени бази на по-ниски цени.

Също така турската държава изцяло финансира участието на фирмите на международни изложения като CWIEME Берлин.

Друга нова тенденция е, че в Европа навлизат все повече компании за производство на електропромишлени изделия от Индия, Тайланд и Китай и конкуренцията в сектора нараства.

ЦЕРБ е най-голямото българско предприятие за диагностика, ремонт и поддръжка на електрически машини и съоръжения. Над 70% от дейността на компанията е в чужбина.

Коментари по темата: „Турция ни измества в електропромишлеността”

добавете коментар...

  1. :o)

    Ами по кое можем да се мерим с инвестиции с Турция.
    Решиха резаните бургии да инвестират в енергетиката и си инвестират.
    Ние КОГА ще извадим 10-20 милиарда инвестиции?
    А ония са 80 милиона, фабриката на европа и близкия изток и си вадят резания…

  2. Кир

    Хайде да поканим Фофу да коментира руското строителство на атомни централи в Турция. 🙂

  3. Rado

    Много ясно ! Откакто мутрите си платиха, за да влезнат във властта е така …. 100000% съм сигурен, че дори сега, ако мислете, че е зле в БГ – изчакайте още година-две 😀

Коментар