Ericsson атакува съдебно Apple и в Европа

Претенциите на Ericsson към Apple се прeнесоха и на европейския пазар

Претенциите на Ericsson към Apple, свързани с патентовани технологии, се прeнесоха и на европейския пазар

Ericsson подаде съдебен иск срещу Apple в Европа, настоявайки американската компания да й плаща лицензни такси за използване на патентовани технологии в iPhone и iPad.

Файненшъл Таймс съобщава, че Ericsson е завела дела срещу Apple в Германия, Великобритания и Нидерландия, като преди това е опитала да уреди спора по извънсъдебен път. По-рано Ericsson даде Apple на съд и в САЩ.

„Apple продължава да печели от технологии на Ericsson, без да има действащо лицензно споразумение за тяхното използване”, твърдят от шведската компания. „Вярваме, че съдиите в Германия, Великобритания и Нидерландия ще решат справедливо този проблем”.

Ако служителите на Темида признаят Apple за виновна в незаконно използване на патенти на Ericsson в смартфони и таблети, продажбите на тези устройства може да бъдат ограничени в съответните държави. Делото касае технологии за 2G и 4G, полупроводникови компоненти и безжични мрежи.

В началото на 2015 г. Ericsson се обърна към американски съд и Комисията по международна търговия (ITC) с искане за забрана на продажбите на устройства на Apple в САЩ, които нарушават нейни патенти. Apple, от своя страна, твърди, Ericsson иска прекалено високи такси, определяни нe според цената на чиповете, а в зависимост от цената на мобилни устройства.

Коментар