Компютър-чип за $9 взриви Kickstarter

CHIP може да работи с всеки екран – голям или малък, стар или съвременен

CHIP може да работи с всеки екран – голям или малък, стар или съвременен

Изключителен интерес предизвика в Kickstarter проект за едночипов компютър на цена само 9 долара. Разработката вече е привлякла финансиране в размер на над 680 хиляди долара, при поставена цел от $50 000, а до края на кампанията остава близо месец.

CHIP има размери 60х40 мм и включва процесор с тактова честота 1GHz, оперативна памет 512MB и вградена флаш памет 4GB. Налични са още безжични модули Wi-Fi и Bluetooth.

Разработчиците уверяват, че техният чип може да изпълнява същите задачи, както и обикновен РС – сърфиране в интернет през браузър, работа с е-поща и офис документи, игри с помощта на Bluetooth геймпад и други обичайни занимания.

Приложенията на CHIP могат да бъдат най-разнообразни, вкл. за композиране на музика

Приложенията на CHIP могат да бъдат най-разнообразни, вкл. за композиране на музика

Комплектът от 9 долара включва самият CHIP с композитен изход, но авторите на проекта твърдят, че чипът може да работи с всеки екран – голям или малък, стар или съвременен.

На цена от $19 се предлага CHIP с VGA адаптер, комплектът с HDMI адаптер струва $24, а за $40 купувачите могат да се сдобият с Pocket CHIP, който превръща устройството в портативен компютър.

Pocket CHIP включва резистивен сензорен екран с диагонал 4,3 инча и резолюция 470х270 пиксела, QWERTY клавиатура и батерия с капацитет 3000 мАч, която обезпечава до 5 часа автономна работа.

Над 13 500 души вече са инвестирали в проекта за едночипов компютър различни суми. Доставките на CHIP ще започнат към края на годината.

Коментари по темата: „Компютър-чип за $9 взриви Kickstarter”

добавете коментар...

 1. 007

  Когато пуснат онзи обещан преди 8 години лаптоп за 50 долара, тогава ще излезе и това за 9

 2. Ивко

  WoW впечатляващо! 🙂

 3. neter

  Общата му стойност е многократно по-голяма, а как все пак могат да го предложат само за $9 и да печелят от това може да се разбере от следното клипче:
  “https://www.youtube.com/watch?v=9GorqroigqM”

Коментар