Центрофуга с педали помага за кръвни тестове

Евтина центрофуга може да помогне за извършване на кръвни проби в отдалечени места, стига да има кой да върти педалите й, подобно на велосипед. Spokefuge е разработена от дизайнера Джак Трю и ще позволи на лекарите да извършват изследвания на места, където често или постоянно няма ток и съответното лабораторно оборудване, пише GreenTech.bg.

Идеята на Трю е съвсем проста – използва се велосипеден механизъм за задвижване на центрофугата. Това може да помогне на медиците да правят бързо изследване на своите пациенти и да знаят за заболявания като анемия, костномозъчна недостатъчност и левкемия.

Устройството е разработено с мисълта да помогне на хората, живеещи в селските райони в Африка. Spokefuge е вдъхновена от самите региони, за които е предназначена.

По време на изследванията си младият дизайнер установил, че велосипедът е предпочитаното средство за транспорт из селските райони на Африка. Затова решил да впрегне добре познатата технология за още едно приложение.

Кръвните проби се вземат и се поставят в „капилярни тръбички”, които се слагат в семпъл гумен калъф, който пък се прикрепя на центробежно рамо, свързано с гумата на велосипеда. Всичко това Трю изработил с помощта на 3D принтер.

След като се съберат достатъчно капилярни тръбички, за да може да се балансира центрофугата, някой трябва да повърти педалите във фиксирана позиция в продължение на 10 минути. Силата, създадена от въртенето на колелото, е достатъчна да раздели кръвните проби, така че те могат да бъдат тествани.

Резултатите са сравними с тези на електрическите центрофуги по света, но могат да се получат навсякъде – дори там, където няма достъп до електро-мрежата. Spokefuge е ефективна, евтина и не изисква нищо повече от един стар велосипед и малко „фитнес”.

Коментар