SSD дискове и повече IOPS в новите сървъри на Dell

Текст под снимка: Оранжевите маркери на твърдите дискове указват кои от тях могат да се подменят в работен режим (hot-swap)

Оранжевите маркери на твърдите дискове указват кои от тях могат да се подменят в работен режим

Твърдотелни дискове (SSD) в съчетание с класически HDD и малък форм-фактор имат за задача да осигуряват бързина и производителност за съвременните електронни приложения в лицето на новите сървърни модели от Dell. Компанията показа последните си технологични решения на демонстрационно шоу в Букурещ на 12 май.

1,8-инчови SSD дискове за повече производителност и бързина са вградени в модела PowerEdge R630 наред с 2,5-инчови конвенционални твърди дискове. Сърцето на машината е побрано в 1U форм-фактор. Целта на подобна конструкция е да преодолее един от основните недостатъци на традиционния сървърен модел – осигуряването на бързина и производителност.

„На пръв поглед сървърите са едни и същи – използваме еднакви процесори, чипове, памети и дискове, но начинът, по който ги проектираме, е различен и от това зависи как машините ще се справят с натоварванията”, обясниха специалистите на Dell.

„Едно от тесните места при сървърите е вътрешният капацитет за обработка при приложения с бази данни. Затова ние добавихме 1,8-инчови твърдотелни дискове наред с останалите видове дискове – всичко това побрано в едно 1U шаси – и осигуряваме много I/O капацитет. По този начин се преодолява тясното място: IOPS операциите”, допълниха от компанията.

Логиката зад подобна архитектура е, че 1,8-инчовите дискове, макар да са с малък капацитет като обем памет, осигуряват бързодействие, а своевременно данните се пишат върху по-бавните конвенционални твърди дискове за дълготрайно съхранение.

Архитектурата е съчетана със захранващо устройство, което осигурява много висок коефициент на полезно действие. Степента на преобразуване на електроенергията в полезни изчислителни операции, според производителя, е 98%.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „SSD дискове и повече IOPS в новите сървъри на Dell”

добавете коментар...

  1. Мишо

    Направо в RAM паметта никакви SSD 🙂

  2. :-)

    за експериемента на сървър с 4 ентърпрайс SSD-та, направихме RAID 0 ….максималната скорост на запис която постигнахме беше 1.6 Гиги в секунда. Ако чета и пиша в памета (рам драйв), скороста е няколко пъти по-висока.

  3. Ханс

    Малко се съмнявам в ползата от SSD. Ако не се използва за интензивни дискови операции няма смисъл от него. Преди време на един сървър с Линукс с един колега програмист направихме експеримент – една програма трябваше да пише и чете малки файлове с определена задача. Веднъж опитахме да го правим на диска и веднъж в RAM-а. Нямаше разлика в бързодействието, явно поради факта, че дисковите операции бяха изкеширани в RAM паметта….

Коментар