Dell: в частната компания има усещане за общност

„Можем да си позволим да мислим за работата си като за нещо, на което сме се посветили, казва Аня Монрад, директор за CEE региона в Dell

„Можем да си позволим да мислим за работата си като за нещо, на което сме се посветили, казва Аня Монрад, търговски директор за CEE региона в Dell

В изцяло частната компания, където ръстът на печалбата не е издигнат в култ, може действително да се развиват истински каузи и служителите да се чувстват много по-ангажирани. Частният модел на работа сваля от плещите тежкия натиск на неудържимото преследване на маржовете, налагани от анализатори и инвеститори. Тогава компанията може да реализира истински проекти за корпоративна социална отговорност, мотивирани от искрени стремежи за създаване на по-добро бъдеще.

За промяната на нагласите в Dell след „излизането” на компанията от фондовата борса разказа Аня Монрад, изпълнителен търговски директор за CEE региона, по време на форума Dell Solutions Tour 2015 в Букурещ. В своята встъпителна реч Монрад разкри, че промяната в собствеността на корпорацията е довела и до цялостна промяна във възприятието на служителите за фирмата, в която работят. Това е свързано с появата на усещането за общност, за повече човечност и за придаване на реална стойност в ежедневната работа.

В края на 2013 година Майкъл Дел, основателят и шеф на Dell, изкупи обратно всички акционерни дялове на компанията от фондовата борса. С това фирмата му стана отново 100% частна.

Оттогава работещите в Dell се чувстват много по-ангажирани с работата си, разказа Аня Монрад. Няма го постоянният, смазващ натиск на фондовия пазар. Няма го преследването на постоянни ръстове на печалбата. Няма го изнурителното напъване да се посрещнат очакванията на анализатори, инвеститори, акционери. Това дава на всички служители усещането за спокойствие и по-голяма стабилност.

„Ние можем да си позволим да пропуснем [резултатите за едно] тримесечие”, споделя Монрад. „Не, не казвам, че това е планирано или че е добре дошло; но сега вече не са толкова фрустриращо важни финансовите резултати, които се очакват от нас всеки месец, ако сме публична компания”, разказа тя.

Пред TechNews.bg Монрад си позволи да бъде откровена: „Чувстваме се много по-спокойни и работим много по-отдадено. Можем да си позволим да мислим за работата си като за нещо, на което сме се посветили”.

Аня Монрад разказа и за начините, по които компанията вижда своята стойност отвъд границите на бизнеса, който прави. Да помага на хората, общностите и околната среда са трите посоки, в които е съсредоточена политиката за корпоративна социална отговорност.

Dell участва в дейностите по подпомагане на кампаниите на Червения кръст при бедствия на различни места по света, като например при създаване на спасителни центрове за пострадалите от урагани. В тези процеси компанията се включва с това, което умее да прави най-добре – технологии.

В помощ на общностите Dell дарява средства за образователни инициативи по света. За опазване на околната среда компанията е подела инициатива да изкупува от азиатските фермери сламата от добитата пшеница, която земеделците биха изгорили в края на сезона. От нея се произвежда картон за опаковките на продуктите от известната марка.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Dell: в частната компания има усещане за общност”

добавете коментар...

  1. Blah

    Към долния коментар – аз го вярвам.
    Причината – при публичната компания има постоянен натиск от акционерите за всяко тримесечие да се отчита печалба, растеж и оборот. Този натиск се отразява и на взимането на решения в компанията, на цялостната среда и култура.
    При частните компании пак има стремеж за печалба, НО там ръководството може да си позволи да направи инвестиция която в краткосрочен план да намали финансовите резултати, но дългосрочно да е много по-печеливша. Пробвай да направиш същото в публична компания и гледай цирк в края на тримесечието. 🙂

  2. :o)

    Това :

    “В изцяло частната компания, където ръстът на печалбата не е издигнат в култ, може действително да се развиват истински каузи и служителите да се чувстват много по-ангажирани. ”

    Някой вярва ли , че е нещо повече от бла-бла за пред медиите. 🙂
    Няма частна компания където да не чупят ребрата на служителите си за РЪСТ и ПОВЕЧЕ ПЕЧАЛБА.

  3. Blah

    @Иван: Великолепен ход, наистина.

  4. Иван

    Изключителен ход на Майкъл Дел! Скоро ще видим кой ще се смее последен.
    Няма нищо по-гадно от инвеститор да ти диша във врата и да наднича постоянно зад него… Гадове големи са и са причина за 2/3 от бедите по Земята!

  5. лесно е

    „Пред TechNews.bg Мондард си позволи да бъде отровена“
    С какво вещество я тровихте така доброволно? 🙂

Коментар