Dell се отказва от чипове, произведени в китайски фабрики

Много скоро компютрите на Dell няма да съдържат компоненти, произведени в Китай
(снимка: Dell)

Производителят на компютри Dell се присъедини към плана на американските власти за възпиране на китайската ИТ индустрия. Компанията възнамерява напълно да се откаже от използването в своите продукти на чипове, произведени в китайски заводи.

Dell няма да чака години, за да осъществи плана си. Ръководството на компанията отдели само една година за целия процес – до 2024-та не трябва да има китайски чипове в лаптопи, компютри, сървъри и друго оборудване на Dell, съобщи Nikkei Asian Review.

Според пазарните анализатори, Dell „отменя” китайските чипове съвсем не от патриотични съображения и вероятно не от желание да превърне компанията си в инструмент за натиск върху Китай. Основната цел на ръководството е запазване на бизнеса на компанията, тъй като се очаква повишаване на напрежението в и без това трудните отношения между САЩ и Китай.

С други думи, Dell се ръководи основно от желанието да запази нивото на бизнеса си. Диверсифицирането на веригите за доставки наистина може да помогне за това, но все още не е ясно коя страна ще бъде избрана от технологичния гигант като нов източник на чипове. Един от възможните варианти е Виетнам.

Решението на Dell да премахне от продуктите си произведените в Китай чипове ще удари не само икономиката и ИТ индустрията на азиатската страна. Очаква се производителите на чипове от други страни, чиито фабрики се намират в Китай, също да бъдат засегнати.

Така например, заводите на южнокорейските производители на чипове памет – SK Hynix и Samsung – се намират в Китай. По всяка вероятност Dell също ще се откаже от продуктите на тези фабрики.

Все още е много трудно да се предвиди колко силен шок за доставчиците ще бъде новата „китаефобия” на Dell. Но такива радикални промени най-вероятно няма да бъдат безболезнени, тъй като Dell е производител на компютърно оборудване от Топ 3 в света.

Други американски компании също са нетърпеливи да скъсат със зависимостта си от производството в Китай. Един от най-ярките примери в това отношение е Apple. През последните години тя установи производство на своите мобилни устройства в Индия. Сега компанията се насочва и към Виетнам, където през 2023 г. ще започне масово производство на лаптопи MacBook.

Коментар