CES 2023: подобрени технологии, но нищо разтърсващо?

CES 2023 ще покаже технологичните тенденции за годината, но засега не се очаква нищо разтърсващо (снимка: CES)

Изложението за потребителска електроника (CES) стартира днес, 5 януари. За първи път от две години насам най-голямото по рода си технологично изложение се провежда нормално. Очакваме да видим различни устройства под знака на подобрената реалност и VR, IoT, електромобили, телевизори – но като че ли няма да станем свидетели на разтърсващи нови технологични промени.

По традиция CES се провежда в началото на всяка година в Лас Вегас, САЩ. Шоуто привлича компании и професионалисти от цял свят, представяйки най-новото и най-доброто в потребителската електроника, включително смартфони, лаптопи, телевизори, домакински уреди и други.

Изложението е чудесна възможност за новостартиращи фирми и по-малки компании да покажат своите иновации и да се представят пред глобална аудитория. В допълнение към основното събитие в Лас Вегас, CES е домакин и на редица по-малки събития по целия свят, включително CES Asia и CES Unveiled, които се явяват платформа за представяне на продукти и технологии пред глобална публика.

За инвеститорите това също е интересно място. То им дава възможност да видят нови технологии, в които си струва да се вложат ресурси. Най-вече изложението дава представа какво можем да очакваме в технологичния свят през годината.

Какво да очакваме от CES 2023

Тази година изложението се случва в „неудобно“ време. Не защото датите са лоши, а защото икономическата обстановка е хладна, неблагоприятна, а и геополитическото напрежение допринася за предпазливостта на участниците. Поради военния конфликт в Украйна отсъстват част от изложителите (има забрана за участието на Русия). Освен това много китайски компании са под санкции от САЩ и може да не ги видим на изложението, което означава, че част от технологичните иновации в света ще останат скрити от погледите на потребителите.

Виртуална и разширена реалност. Усилията за създаване на интересни и привлекателни AR и VR продукти са факт от няколко години. Малко вероятно е обаче да видим същото ниво на вълнение относно метапространството, виртуалната реалност (VR) и разширената реалност (AR), които видяхме през предходните няколко години. Компании като Meta разочароваха акционерите с милиардите, които наляха безрезултатно.

Едно от най-големите предизвикателства си остава хардуерът, който е необходим за достъп до VR и AR платформи. Кой иска да седи с тежък и масивен шлем на главата по 8 часа на ден? Предвид това, със сигурност има компании, които ще покажат нови, подобрени, олекотени модели на очила, почти като обикновени оптични очила, в което има доста повече смисъл.

Игрови компютри и хардуер. Това е сърцето на CES и винаги можем да се надяваме да видим най-новото в потребителските компютри. Очевидно шоуто е синоним на игрите, чиято популярност продължава да расте всяка година.

В този сектор обаче се очаква тенденцията да е повече към усъвършенстване, отколкото към революционни новости. Големи OLED монитори за игри и ултра-мощни геймърски лаптопи, нови микрочипове от топ-производителите – такива ще са новостите тази година.

Телевизори. Подобно на компютрите, телевизорите са основна част от предложенията на CES. И така, какво можем да очакваме да видим на телевизионния фронт? И тук анализаторите не очакват нищо разтърсващо ново. Технологичните маниаци вероятно няма да се съгласят, но всъщност не се наблюдава съществена, голяма промяна в технологиите за телевизори вече няколко години.

Разбира се, почти сигурно е, че ще се представят по-големи телевизори, отколкото някога сме виждали. Вероятно също ще са по-ярки, ще имат вградени повече интелигентни технологии или по-добър звук. Но нека бъдем честни, телевизорите от най-висок клас вече са страхотни и без друго.

Интернет на нещата (IoT). Това е навярно зоната, в която може да се забележат вълнуващи и иновативни новости. Усилията на индустрията са в посока на единение между всички свързани устройства в дома – високоговорители, звънци, прахосмукачки и термостати.

Новият стандарт за свързаност Matter означава, че домашният интелигентен високоговорител Alexa теоретично би трябвало да може да си говори с домашния Apple TV или принтера HP. Да видим какво ще произтече от тази нова възможност.

Промяната е шанс за всички, но особено за по-малките компании, които ще могат да използват съществуващите технологии в домовете на хората, за да предложат нови и интересни решения.

Електрически превозни средства. CES не е автомобилно изложение, но в наши дни автомобилите са по-близо до технологичните продукти, отколкото до класическите машини. Това се видя и в предишните издания на шоуто, както и по други големи хай-тек изложения като MWC.

Все пак браншът буксува и това навярно ще се усети по време на панаира в Лас Вегас. Всички са наясно със закъсненията в производството на автомобили, причинени от недостига на микрочипове през последните години. Електрическите превозни средства страдат най-много, поради което новостите на изложението навярно ще са повече знак за надеждите и намеренията, отколкото за реалността през 2023 г.

Все пак анализаторите очакват дебюти на така наречените „каркоптери“. Както подсказва името им, това са превозни средства, които се движат по пътищата, но могат да се издигнат и да летят в небето.

Какво означава CES за инвеститорите?

За инвеститорите CES е шанс да надникнат в бъдещето на някои от най-големите компании на фондовите пазари. Чрез предварителен преглед на иновациите, които се задават на хоризонта, инвеститорите могат да анализират бъдещите си планове и очаквания за бизнес-резултатите на компаниите.

Тук отново се намесва изкуственият интелект. Който обмисля да инвестира в технологии, но не иска да прекара цяла вечност в разнищване на финансови отчети и научни статии, може да се възползва от предложения за инструменти за анализ, базирани на AI. Въпросните AI системи се използват за прогнозиране ефективността на технологичните активи и тенденциите, които може да се очакват.

Коментари по темата: „CES 2023: подобрени технологии, но нищо разтърсващо?”

добавете коментар...

  1. Българин

    Учете китайски!

Коментар