Проектът Chronos – влизане в метавселената без хедсет

Устройството Chronos наподобява проектор, който улавя всички движения на човека
(снимка: Lenovo)

Нововъзникващият виртуален свят на метавселената провокира големите играчи в ИТ индустрията да инвестират в различни иновации, търсейки своето място в този несъмнено перспективен и голям пазар. На изложението CES 2023 по-рано този месец Lenovo показа нова технология за виртуална реалност без нуждата от VR хедсет.

Проектът с кодово име Chronos е еднопосочен билет до виртуалната реалност на метавселената, казват от компанията. Иновацияте бе сред изненадите на изложението в Лас Вегас.

Lenovo демонстрира устройство, което наподобява проектор и улавя движението на цялото тяло – дори израженията на лицето, като по този начин позволява на потребителя да контролира виртуален аватар без нуждата от VR/AR хедсет.

Технологията използва интегрирана RGB камера за дълбочина, за да „улавя” движенията на потребителите в реално време. Засега обаче подробностите за Chronos са оскъдни.

Chronos може да се използва за най-различни приложения в света на метавселената
(снимка: Lenovo)

Предполага се, че иновативното устройство ще може да се използва за сюреалистично потапящо преживяване в метавселената, създаване на VTuber аватари и дори за активно участие във виртуални фитнес класове.

Все още не е известно кога Lenovo ще предложи на пазара завършен комерсиален продукт на базата на Chronos, но самата разработка подсказва амбициите на компанията да бъде фактор в зараждащия се виртуален свят.

Коментари по темата: „Проектът Chronos – влизане в метавселената без хедсет”

добавете коментар...

  1. :o)

    смехотворни напъни – никаква мета-вселена няма да пороби хората!

Коментар