Разработват нов, по-компактен формат на памети за лаптопи

RAM паметта в лаптопите може да претърпи сериозна промяна с появата на нов форм-фактор
(снимка: CC0 Public Domain)

Комитетът за стандартизация на полупроводникови продукти JEDEC разработва спецификации за CAMM – нов форм-фактор на модули памет за лаптопи. В бъдеще RAM паметите по този формат ще заменят обичайните SO-DIMM модули, които се използват от производителите на лаптопи през последните 25 години.

Разработчик на формата CAMM (Compression Attached Memory Module) е американската компания Dell и по-конкретно старши инженер Том Шнел, който между другото също е член на JEDEC. По-рано Dell представи новия формат памет в своите лаптопи Precision 7770 и Precision 7670.

CAMM модулите са до 57% по-тънки от четири SO-DIMM модула в стандартни слотове. Новите памети ще се предлагат както в едностранни модули, така и в двустранни с капацитет до 128 GB. Използването на CAMM ще спести място в лаптопите, което може да се използва за по-производителни компоненти и за по-ефективно охлаждане, при запазване на компактността на самите устройства.

С преминаване към стандарта CAMM производителите ще преодолеят и формалните ограничения на конвенционалните SO-DIMM RAM модули, които могат да работят само на честоти до 6400 MHz. Новият формат на паметта ще позволи създаване на по-бързи модули оперативна памет, твърди Том Шнел, цитиран от PC World.

Форматът CAMM първоначално беше погрешно представен от медиите като патентован стандарт на Dell за RAM. Компанията никога не е възнамерявала да го позиционира като някаква уникална RAM опция, която ще се използва само в нейните лаптопи, принуждавайки клиентите си да купуват модули с по-голям капацитет само от нея, когато разширяват наличната памет. Dell иска този формат памет да бъде отворен и използван от всички производители на лаптопи.

Около 20 компании вече са проявили интерес към новия формат за мобилна RAM памет, твърди Шел. В момента JEDEC разработва официални спецификации за CAMM модулите. Те ще вземат под внимание предложенията на Dell, но тъй като стандартът все още се разработва, окончателната версия може да се различава до известна степен от това, което компанията представи миналата година.

CAMM модул памет с капацитет 16 гигабайта, разработен за лаптопите на Dell
(снимка: Dell)

„Ние единодушно приехме спецификациите CAMM версия 0.5. JEDEC планира да завърши CAMM 1.0 през 2023 г. Лаптопите с новата CAMM RAM може да се появят на пазара през следващата година”, казва Шел.

Общо 332 компании са регистрирани в JEDEC, които под една или друга форма използват спецификациите на различни видове RAM, възприети от организацията. JEDEC и Dell все още имат време да убедят други производители да преминат към използване на новия CAMM формат на паметта.

CAMM вероятно ще стане масов формат с пускането на DDR6 памети, прогнозира Шел. Въпреки това, той може да се използва и за сменяеми модули памет LPDDR6. Тази памет се характеризира с намалена консумация на енергия, в сравнение с конвенционалните RAM модули, и като правило се използва в по-компактни и тънки лаптопи, както и в смартфони и таблети под формата на чипове DRAM памет, запоени на дънната платка.

Версии на CAMM модулите ще могат да се възползват от енергийно-ефективната производителност на LPDDR паметта в различна степен, но под формата на сменяеми и надграждащи се модули, пояснява Шел.

Коментари по темата: „Разработват нов, по-компактен формат на памети за лаптопи”

добавете коментар...

  1. Истина

    Имах нещастието да ползвам Дел комп за дълго време и да тих беше но като изгоря само рама ставаше за нещо – за подарък, всичко отиде на боклука защото нито е стандарт захранване нито кутия нито даже и радиатора на процесора. Въопще бегайте – а и сега и рама няма да е заменим или да сложиш повече в свободен слот.
    Е браво думи нямам. Кога ще има глби за тая компания?

  2. Technical

    Глупостите на DEll- 1-унищожаваме двуканалният режим на дъната 2 -набутваме проприейтъри несъвместима с стари дъна технология 3- Всеки произв. трябва да заплаща на Dell лицензии и патенти за недъгавата тънко скроена и необмислена схема и платчица.4-Тотална невъзможност за ъпгрейд на ram-а като да мушнеш още толкова в съседният слот щото съседният слот ще го няма вече. A от четвъртата простотия следва пета 5.-Въглероден отпечатък и електронен траш Трябва да хвърлиш старата платчица за да ъпгрейднеш с по голяма рам ,а най вероятно ще се нуждаеш и от сервиз с поялна станция. 6-Старото поколение SODIMM работи съвестимо на най високата скорост поддържана от дъно.Неремонтируемост в конвенционален вид и запояване за дъното.

  3. Анна

    А някой ще обели ли дума за смешната производителност на изтънените рам памети 57% по-тънки от четири SO-DIMM модула в стандартни слотове и 5 пъти по бавни като скорости съответно.

Коментар