Изкуственият интелект става критично важен в проектирането на чипове

Дизайнът на чиповете е сфера, в която изкуственият интелект има огромен потенциал
(снимка: CC0 Public Domain)

Няколко производители на чипове ще вложат над 300 милиона долара през настоящата година в проектиране с помощта на изкуствен интелект. Това е сумарната инвестиция, която ще направят в AI, три от водещите играчи в полупроводниковата индустрия – Samsung Electronics, Intel и Qualcomm.

Полупроводниковите гиганти се надяват, че изкуственият интелект ще ускори процеса на проектиране на чипове. Според консултантската компания Deloitte Korea, инвестициите в софтуерно-базирани AI решения за разработка на чипове се подхранват от продължаващия недостиг на полупроводници, който допълнително нагнетява напрежение на пазара, коментира The Korea Herald.

Според прогнозата на Deloitte, глобалните разходи за AI инструменти за проектиране на чипове ще нарастват средно с 20% през следващите три години, превишавайки 500 милиона долара през 2026 г.

Докато очакваните разходи за AI са сравнително малки на фона на цялата полупроводникова индустрия, която може да достигне 660 милиарда долара през 2023 г., анализаторите отбелязват критичното значение на тази инвестиция.

AI инструментите за проектиране на чипове помагат на дизайнерите да пестят време и пари, да облекчат недостига на таланти и да надграждат по-стари дизайни за използване в съвременни продукти.

В допълнение, усъвършенстваните инструменти за разработка, поддържани от AI, могат да подобрят сигурността на веригата за доставки и да помогнат за смекчаване на следващата вълна от недостиг на полупроводници, подчертават от анализаторската компания.

„Очаква се усъвършенстваните AI инструменти да облекчат редица проблеми в полупроводниковата индустрия – от засилената конкуренция между договорните производители на чипове от следващо поколение до по-високите производствени разходи и продължаващия недостиг на полупроводници”, коментира Чой Хо-ки, ръководител технологии, медии и телекомуникации в Deloitte Korea.

Използването на инструменти с изкуствен интелект за проектиране на чипове, разработени от Масачузетския технологичен институт, вече е увеличило повече от два пъти енергийната ефективност на полупроводниците, в сравнение с чиповете, проектирани от хораа.

Благодарение на технологията за изкуствен интелект, тайванската компания MediaTek, например, успя да намали размера на чиповете с 5% и консумацията на енергия с 6% на ключовите си процесори, подчертават анализаторите.

Коментар