Грийнпийс критикува остро игровите конзоли

Водещите компании в индустрията за игрови конзоли – Sony, Microsoft и Nintendo – не полагат достатъчно усилия, за да премахнат потенциално опасните химикали и метали от своите продукти, констатира доклад на Грийнпийс.

Организацията за опазване на околната среда е прегледала материалите, които се използват в PlayStation 3 (PS3) на Sony, Xbox 360 на Microsoft и Wii на Nintendo, съобщава BBC. Макар и трите игрови конзоли да са спазили изискванията на законите на Европейския съюз, то те все още съдържат вредни материали, оказващи негативно влияние върху здравето на хората и на околната среда. Въпросните материали трябва да бъдат заменени с безвредни такива, настоява докладът.

Експертите на Грийнпийс са открили, че Nintendo не разполага с политика и практики за опазване на околната среда. Това е изненадало изключително много организацията. Ето защо не е чудно, че компанията с най-продаваната игрова конзола се намира в дъното на глобалната “зелена” класация, оценяваща политиката и практиките за опазване на околната среда на технологичните компании.

След своите открития Грийнпийс се обърна с призив към фирмите да предприемат незабавни действия за премахване на токсичните химикали от своите продукти. Докладът открива, че и двете игрови конзоли – PS3 и Xbox 360 – съдържат много високи нива на химикали, наречени фталати, които се използват, за да направят по-меки материалите от рода на проводници и кабелни покрития, с цел по-голяма гъвкавост.

Тези химикали не са позволени за употреба в играчките, които се продават на Стария континент. Но според законите на ЕС, гейм конзолите не се класифицират като детски играчки.

Грийнпийс вижда разминаване в законите, тъй като според тях конзолите спадат към играчките. Още повече, голямата част от техните потребители са именно деца.

Докладът разкрива също, че и трите игрови конзоли съдържат различни нива на токсичния елемент бром, който се използва като материал, забавящ огъня. Друг опасен материал, берилий, е бил открит в PS3 и в Xbox 360. Елементът не е забранен от законите на ЕС, но е свързван с образуването на рак на белия дроб, когато при процесите на рециклиране на продуктите се отделят прах и изпарения.

Говорител на Nintendo каза, че компанията се съобразява напълно с всички необходими директиви на ЕС, които имат за цел да осигурят опазване на околната среда и на потребителското здраве и безопасност. За да подсигури безопасността на продуктите си, Nintendo взема предвид и стандартите, които се прилагат за детските играчки, добавя говорителят.

Според програмата UNEP (United Nations Environment Programme) всяка година по света се генерират по 50 тона опасни електронни отпадъци. От Грийнпийс се опасяват, че не съществува безопасен начин за изхвърляне на старите конзоли и затова призоваха производителите на игрови машини да въведат политика за връщане и рециклиране на остарели продукти.

Sony пък се присъедини към други производители на електроника, като HP, Braun и Electrolux, които имат за цел да създадат европейска платформа за рециклиране – European Recycling Platform. От Microsoft обещават, че ще премахнат от употреба поливинилхлорид (PVC), който включва фталати, както и BFR (brominated flame retardants) до 2010 година.

Nintendo също обещава да премахне PVC от бъдещите си продукти, без да уточнява кога ще стане това. Грийнпийс критикува Sony, че не се е съгласила да елиминира PVC и BFR от конзолите за игри PlayStation, като в същото време дава гаранция, че ще премахне тези материали от своите мобилни продукти.

Коментар