Google откри медицински кабинет

Започна работа онлайн услугата Google Health, предназначена за въвеждане на медицински записи и истории на заболявания на потребители, съобщава Асошиейтед Прес. Тя позволява да се съхраняват данни за здравословното състояние, алергични реакции, предписани медикаменти и резултати от лабораторни изследвания.
Google Health ще бъде полезна при необходимост от спешно постъпване в болница. В такъв случай е достатъчно лекарите да се включат в системата, за да получат пълна информация за пациента. Услугата е удобна и при лечение в различни клиники и едновременно наблюдение от няколко доктора.
Всички данни на потребителите са защитени с регистрация и парола. Google Health изцяло отговаря на изискванията на стандарта за сигурност на медицинските данни HIPAA.
Разработката на услугата отне повече от половин година. Тестването й започна през февруари 2008. Тогава към услугата бяха включени 10 хиляди пациенти от Кливландската клиника, за които беше въведена здравна информация във виртуални медицински картони.
В момента е пусната бета версия на Google Health, в която няма реклама. Представители на Google подчертават, че макар в бъдещата услуга да се планира поместването на реклами, тяхното количество ще бъде минимално.   
Google Health не е първата онлайн медицинска услуга. Преди нея бяха пуснати проектите Microsoft HealthVault и Revolution Health, които позволяват на потребителите да съхраняват своите медицински данни в Интернет.

Коментар