Младите са неподготвени да търсят работа

Въпреки нарасналите възможности за платени стажове и постоянна работа в различни бизнес сектори, интересът на студентите продължава да е далеч от желания от страна на работодателите, заявиха от JobTiger.bg след приключване на Форум Кариери.

Студентите с адекватно подготвени автобиографии и списък с фирмите, които ги интересуват, са все още рядкост, посочват от сайта за кариерно развитие.

Форум Кариери, който гастролира в цялата страна, привлече 18 500 студенти и млади специалисти и 179 фирми. Наблюденията показват, че известните или добре рекламираните компании, с ясно формулирани послания и брандирани щандове, привличат повече вниманието на младите хора.

Традиционно форумът среща работодатели с млади специалисти и студенти. Пред работодателите се отварят много и различни области за разгръщане на дейността им – планиране и разпространение на предварителна информация за набиране на кадри за бъдещи периоди, за стажанти или служители с временна заетост; изграждане на стажантски програми – еднократни или с продължително краткосрочно ангажиране; изграждане на политика и система за развитие на персонала; обучение на мениджъри за работа със стажанти и др., посочиха от JobTiger.bg.

За търсещите работа, от друга страна, инициативата, отвореността и заинтересоваността са сферите, в които всеки може да направи много повече, с или без помощ от кариерни специалисти или специалисти по човешки ресурси, съветват експертите.

На тазгодишния Форум Кариери пролича и ролята, която играят университетските кариерни центрове. Качеството на работата им и личната ангажираност на кариерните специалисти пряко влияят върху организацията на форума, констатираха от JobTiger.bg.

Коментар