Стивън Хокинг: Компютрите ще станат по-умни от хората

Когато компютрите ни изпреварят, трябва да сме абсолютно уверени, че техните цели съвпадат с нашите, предупреди Стивън Хокинг

Когато компютрите ни изпреварят, трябва да сме абсолютно уверени, че техните цели съвпадат с нашите, предупреди Стивън Хокинг (снимка: Intel)

След 100 години хората няма да са най-умните създания на планетата, прогнозира най-изтъкнатият физик на нашето време – Стивън Хокинг, по време на конференция Zeitgeist 2015 в Лондон.

„Изкуственият интелект ще изпревари човешкия разум в следващите 100 години. Когато това се случи, ние трябва да сме абсолютно уверени, че целите на компютрите съвпадат с нашите цели”, заяви ученият.

Не само Хокинг се безпокои за бъдещето на човечеството. Наскоро американският предприемач Елън Мъск, основател на SpaceX и Tesla Motors, посочи изкуственият интелект като най-голямата заплаха за съществуването на човечеството. Подобно е мнението на Бил Гейтс.

Но шефът на Google Лари Пейдж смята, че появата на голям брой умни машини ще оздрави световната икономика. Според него, хората на могат да попречат на тази тенденция, компютрите ще стават по-мощни, роботите – по-пъргави, а системите за изкуствен интелект – още по-умни.

„Когато имаме компютри, които могат да изпълняват все повече и повече работа вместо нас, ще започнем по друг начин да възприемаме самите принципи на работата”, казва Пейдж, цитиран от BusinessInsider.com.

Коментари по темата: „Стивън Хокинг: Компютрите ще станат по-умни от хората”

добавете коментар...

  1. :o)

    Iv изкуственият интелект ще има огромен проблем с хората,
    тъй като с огромната си популация те ще изчерпват ресурсите , които ще са
    нужни на новосъздаденат млада раса от кибермашини да се възпроизвежда.

    Тогава поглеждайки на човека, неговия създател като “вредител”,
    мозъка на I ROBOT ще “прещрака” и ще се отърве от “вредителите”.

    Всичко е така добре обяснено, гледайте Матрицата.

  2. Iv

    Вероятности за критични (апокалиптични) събития съществуват, НО НЯМА да са от изкуствения интелект. Има голяма вероятност изобщо човечеството ДА НЕ успее да създаде изкуствен интелект.

    До колкото оптимистичния вариант при който човечеството успява да създаде изкуствен интелект крайният резултат е един хора ще предадат всички свои знания на изкуствения интелект, който ще може да продължи сам да се развива и съществува. Тога този разум ще види колко са глупави и ограничени хората, че може да реши изобщо да изостави хората и да пътува към други звезди и галактики.

    Какво и симбиоза да се прави съществата от плът и кръв са ограничени както умствено така и физически, размножават се като зараза, стареят и умират.

    На изкуствения интелект

    1. не му трябва биологично тяло
    2. не му трябва да притежава пол и не му е нужен секс (както го правят в глупавите филми)
    3. не му трябват нашите ресурси за оцеляване като храна, вода и кислород.
    4. не му трябва да се грижи и помага на примитивни биологични животни като хората

    5. и последно на изкуствения интелект не му трябва да унищожава хората,
    след като ще има огромни и неограничени възможности да съществува, да не остарява и да пътува из цялата галактика, а защо не и други галактики и вселени.

    Един прост пример ние ще сме като едни примитивни мравки, кой човек би се опивал да говори с тях или пък да ги унищожава – просто ги подминава и забравя като примитивни организми.

    Същото ще е и със изкуствения интелект просто ще ни тегли една майна и ще ни напусне без да му пука. Каквито и да било симбиози (протези, импланти) или пък генно инженерство имат своите граници до колко могат да подобрят едни ходещи парчета месо, гадно звучи, но е така.

  3. Messenger

    Бъдещето на човешката раса е физическа симбиоза на индивида с изкуствения интелект ,т.е. процесите са естествени и необратими. Вероятности за критични (апокалиптични) събития съществуват.

  4. Messenger

    Бъдещето на човешката раса е физическа симбиоза на индивида с изкуствения интелект, т.е. процесите са естествени и необратими. Вероятности за критични (апокалиптични)
    събития съществуват.

  5. Iv

    Има много ама мно.о.оого неизвестни има за толкова време чакане много събития могат и ще се случват бедствия, катастрофи, финансови кризи и войни.

    Умственият упадък и деградация на хората и обществото могат да възпрепятстват изобщо създаването на изкуствен интелект. Дори само една война връща назад векове развитието на дадена държава. Например при една нова световна война човечество може да се върне толкова много назад във времената, когато не е имало нито компютри нито електричество.

    Много е малък шанса за 100 години да не се случат вече изброените катастрофи.
    Има вероятност, но за съжаление доста малка да се стигне до истински изкуствен интелект. Като дори и сега има недостиг на ресурси за добив на енергия и природни ресурси за производство.

  6. &

    Не изкуственият интелект е опасен а липсата на естествен такъв на някои места.

  7. фют

    най голямата заплаха за човечеството е броя на хората в планетата Земя с оскъдни ресурси…

  8. ?

    И хлебарките са по-умни от някои хора.

Коментар