Децата у нас ползват интернет всеки ден

Децата трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете, каза Валери Борисов

Децата трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете, каза Валери Борисов (снимка: МТИТС)

Над 90 процента от българските деца ползват интернет всеки ден, съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) Валери Борисов при откриване на кръгла маса за защитата на децата в мрежата. Данните са от проучване сред семейства с деца на възраст 9-16 години в 25 европейски държави.

Международното изследване установява също, че българските родители са сред най-интересуващите се от онлайн контактите на своите деца, допълни Борисов. Новото поколение ползва все повече смартфона като устройство за достъп до световната мрежа и контролът от страна на родителите става все по-труден, добави заместник-министърът.

По думите му, ролята на семейството и институциите сега е да научат децата за опасностите, които крие интернет, за начините да реагират на рисковете и да регулират поведението си в мрежата. „Те трябва да знаят, че възможностите вървят ръка за ръка с рисковете”, каза Борисов.

Коментари по темата: „Децата у нас ползват интернет всеки ден”

добавете коментар...

  1. :o)

    Както всичко друго във възпитанието, така и интернета се изпълзва от контрола на голяма част от родителите от “народа”.
    Това са си социални проблеми на които интернета не е виновен.
    Той е възможност, от която умно възпитаното дете може само да спечели,
    а оставеното на самотек дете да затъпее и да деградира.

  2. дали?

    имайки предвид нивото на образование на средностатистическите “родители”, е страхотно, че нямат контрол върху това какво четат и гледат децата им в интернет. Интернет е страшно полезно пространство… Промяната към добро понякога е прекалено страшна за “родителите”, още повече че голяма част от тях в момента са именно децата на онова страшно време на убиване на креативноста на човека…

    Може да заблудиш някои хора, но не можеш да заблуждаваш всички постоянно. – Боб Марли

Коментар