Apple вече оглавява и зелената класация

Само допреди три години Грийнпийс критикуваше безпощадно Apple като „твърде мръсна” технологична компания, но днес тя е най-зелената (снимка: Twitter блог на Тим Кук)

Само допреди три години Грийнпийс критикуваше безпощадно Apple като „твърде мръсна” технологична компания, но днес тя е най-зелената (снимка: Twitter блог на Тим Кук)

Грийнпийс назова Apple за „най-зелената технологична компания в света през 2015 година”. Оценката идва от актуализирания „Доклад за чистия клик 2015”, в който технологичните компании са оценени според редица еко-критерии, съобщи GreenTech.bg.

Сред тях са използването на чиста енергия, прозрачността по отношение на енергийните източници, както и други фактори. Apple е спечелила 100 процента от точките по „Индекс на чистата енергия” на Грийнпийс. Facebook и Google оформят челната тройка с 49 процента и 46 процента респективно.

Само допреди три години Грийнпийс критикуваше безпощадно Apple като „твърде мръсна” в света на високите технологии. Производителят на любимите за мнозина „макове”, а по-късно и на iPhone, беше обсипван с агресивни забележки за това, че захранва големите си центрове за данни с мръсна енергия от въглищни електроцентрали.

Еколозите дори направиха скандал за еко-рейтинга на фирмата, твърдейки, че нейните продукти са трудни за поправка и домашно ремонтиране. В много кратък срок обаче Apple направи серия големи крачки, подкрепени от също толкова големи инвестиции, за да стане екологична.

Днес Apple е почти 100% захранвана от възобновяеми енергийни източници. На всичкото отгоре компанията инвестира активно в проекти за зелена енергия, които са от полза за голям кръг потребители, а наскоро се зае и с опазването на горите.

Коментари по темата: „Apple вече оглавява и зелената класация”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Офисчетата, центровете за данни и някое малко заводче в САЩ може да са почти 100% захранвани от веи, което е не повече от 5% от общата енергия използвана за производство на продуктите й. Заводите на Foxcon, които произвеждат основната им продукция не са захранвани от веи а на клона има още мнооого маймуни, като да кажем заводите където добиват/произвеждат материалите.

Коментар