Android M идва с шест ключови нововъведения

Android M може да увеличи два пъти времето за автономна работа на устройствата

Android M може да увеличи два пъти времето за автономна работа на устройствата

Мобилната платформа Android M вече е достъпна за разработчиците, а финалната версия ще излезе по-късно тази година, стана ясно вчера на конференцията Google I/O в Сан Франциско, Калифорния.

Новата ОС има шест отличителни особености. На първо място, това е схемата за предоставяне на разрешения на приложенията – потребителят е питан за всяко отделно действие в момента на неговото първо изпълнение, докато по-рано всички разрешения се потвърждаваха наведнъж при инсталацията. С други думи, Android M може да забрани на някое приложение да ползва вградените средства за определяне на местоположение, но да разреши микрофона.

Друго важно нововъведение е Chrome Custom Tabs, което позволява на разработчиците да интегрират браузъра Chrome непосредствено в своите приложения. Благодарение на тази възможност, при отваряне на линк от потребителя, не се налага превключване между приложението и браузъра.

Android M най-накрая се научи сама да разпознава по какъв начин да отваря една или друга връзка – например, линк към страница във Facebook ще се отваря не в браузъра, а в приложението Facebook, ако такова е инсталирано.

Заедно с Android M потребителите на мобилни устройства ще получат достъп до платежната услуга Android Pay. Подобно на Apple Pay, услугата използва технология NFC. При регистрация в системата за всяка банкова карта се създава виртуален номер, който се използва за извършване на транзакции – това прави плащанията с Android Pay абсолютно сигурни. В допълнение, разработчиците могат да вграждат функция Android Pay в своите приложения.

Следваща новост в Android M е поддръжката на скенери за пръстови отпечатъци от самата операционна система. Това е направено, тъй като биометричната автентикация е един от начините за ползване на Android Pay.

Накрая, Android M работи много по-икономично, като пести заряда на батерията. Новата функция Doze завършва автоматично всички некритични фонови процеси, когато смартфонът или таблетът не се използва продължително време. В резултат на подобренията, времето за автономна работа на устройството може да нарасне два пъти, твърди Google.

Сред останалите нововъведения в Androi M е поддръжката на интерфейс USB-C, който осигурява по-бързо зареждане на батерията и ускорено предаване на данни. Подобрен е също алгоритъмът за управление на силата на звука, който създаваше проблеми в Android 5.0 Lollipop.

Към момента е достъпна версия Android M Developer Preview. По-късно тази година се очаква да излезе и финалната версия на мобилната платформа.

Коментари по темата: „Android M идва с шест ключови нововъведения”

добавете коментар...

  1. Иван

    Почти всичко което прочетох по-горе е взето като идея от Епъл (iOS)! Пак копи-пейст – не че е лошо, но е грозно за компания с претенций!

  2. (c:

    Това са нови функции за Андроид М, но по никакъв начин не са нововъведения.

Коментар