Intel променя висшето заради новите процесори

Университети от цял свят ще обучават студентите оптимално да използват възможностите на новите многоядрени компютърни платформи, съобщиха от Intel.

Преминаването от еднопроцесорни към многоядрени и многопоточни машини изисква новаторско мислене, което да контролира процесорна мощност от такъв вид, се аргументират от Intel. Ето защо компанията насочва своите усилия към подготовката на студентите в университетите за новата парадигма в софтуерното развитие.

Като част от своята програма за висше образование, Intel предоставя на 45 от най-добрите университети в света своя опит, финансиране, инструменти за развитие и обучение. Целта е да се включват многоядрените и “multi-threading” концепции в университетските програми за обучение по компютърни науки.

До края на тази година Intel очаква повече от 75% от нейните процесори за сървъри, настолни и преносими компютри да бъдат двуядрени, като перспективата е разработка на 4-, 8- и повече ядрени процесори.

„Пълният потенциал на системите с многоядрени процесори се проявява, когато софтуерът е разработен така, че да използва пълния капацитет на машината”, заяви Рене Джеймс, вицепрезидент и генерален директор на групата за софтуер и решения в Intel.

На Intel ще сътрудничат водещи университети в САЩ, Бразилия , Китай, Индия, Мексико, Русия, Тайван и няколко европейски страни, сред които Унгария. Първите курсове ще започнат през есента на тази година. Intel очаква още стотици университети да се включат през 2007 г. и след това.

Коментар