Актуална става защитата срещу интернет заплахи от типа “краймуер”

Сърфирането в интернет вече изисква повече мерки за сигурност отколкото хората си позволяват за защита от опасностите в реалния живот. Средства като антивируси, защитни стени, антиспайуер и пр. стават задължителни в арсенала на фирмените ИТ отдели и дори в домашните мрежи.
Въпреки мерките, малцина се чувстват напълно защитени от множащите се кибер атаки. Опасности като фишинг и краймуер търсят жертви сред потребителите на он-лайн услуги. Тези заплахи са във фокуса на компаниите за сигурност, които вграждат съответните защити в своите продукти.
Новият софтуер за защита на он-лайн транзакциите Norton Confidential на Symantec, една от водещите компании в сектора, предлага антифишинг и антикраймуернаред с възможностите на популярния Norton Internet Security. Продуктът има една функция, наречена InfoVault, която запомня по по-сигурен начин паролите, отколкото прави това вградената в браузърите технология.
Confidential се справя успешно с два типа по-особени проблеми – фишинг и “краймуер” (crimeware). За целта софтуерът използва блокиращ списък с вече известни фишинг сайтове, както и евристична технология, която предупреждава потребителите за все още неоткрити фишинг атаки.  

Заплахата “краймуер”
Какво представлява
краймуер е термин на компанията Symantec за програми, които прихващат данни от клавиатурата или от екрана с цел кражба на персонална информация
Как Symantec се справя с проблема
– нейният нов софтуер Confidential блокира опасните приложения и извършва евристичен анализ за откриване на програми с подозрително поведение от типа краймуер
Достъпност на продукта
Confidential излиза на пазара през септември на цена от около 50 долара

Краймуер е термин на Symantec за програми, подобни на троянските коне, които прихващат данни от клавиатурата или от екрана с цел кражба на персонална информация. Confidential блокира такива опасни приложения и извършва също евристичен анализ за откриване на програми с подозрително поведение от типа краймуер.

Фишингът е начин за измама чрез и-мейл съобщения, които подканят потребителите да влязат във фалшиви уеб страници, имитиращи реномирани сайтове за услуги. Там нищо неподозиращите хора могат да въведат свои пароли, номера на кредитни карти или други данни от интерес за злонамерени лица, които се възползват от тях и извършват финансови измами.   
Новият софутер на Symantec се активира само по време на транзакциите в електронната търговия. Ако потребителят единствено разглежда електронния магазин, Confidential остава пасивен. Но когато бъде отворен SSL (Sequre Socket Layer) сайт, през който се извръшва транзакция, софтуерът влиза в ролята си, за да верифицира легитимността на сайта.
Финалната версия на Norton Confidential, който сега е в бета тестове, се очаква през септември на цена от около 50 долара.

Коментар