Microsoft показа компютър във вид на ел. адаптер

Поставен в контакта и свързан към телевизор, Compute Plug става пълноценен компютър

Поставен в контакта и свързан към телевизор, Compute Plug става пълноценен компютър

Персонален компютър във вид на адаптер за електрическа мрежа привлече интерес на изложението Computex 2015 в Тайпе. Устройството е разработено от Microsoft и тайванската компания Quanta Computer.

Quanta Compute Plug има щекер за включване в електрическа мрежа по американски стандарт, интерфейс HDMI за извеждане на картина към телевизор и два порта USB 3.0 за свързване на периферни устройства.

Като постави устройството в контакта и свърже към него телевизор, потребителят получава персонален компютър под управление на Windows 10. Освен с периферия, Compute Plug може да работи с гласово управление чрез Bluetooth гарнитура и вградена функция Cortana.

За връзка към интернет е предвидена поддръжка на Wi-Fi. Засега няма информация кога устройството ще се появи на пазара и каква ще бъде цената му. Подобни разработки – на база ARM хардуер и операционна система Ubuntu – имат и други компании.

Коментари по темата: „Microsoft показа компютър във вид на ел. адаптер”

добавете коментар...

  1. Фичо

    Ами защото рутера ще струва майка си и баща си, щото трябва да се плати и лиценз за тоя Windows. Освен това кои от сервизите или демоните му работят без графичната среда, като в Linux – точно никои! Това означава, че освен здрав процесор му трябва и голямо количество памет, а това оскъпява нещата. Защо смятате, че в горната статия няма приблизителна цена?

  2. Гро

    Нямам си идея? Защо рутер под windows e шега?

  3. 123

    Рутер под ос Windows, вие се шегувате, … Това наистина е голяма шега, за сега.

  4. Гро

    А защо не е направо и рутер?

Коментар