Всеки час 106 непознати вируси атакуват фирмите

Мобилните устройства са все по-примлива цел за кибер престъпниците

Мобилните устройства са все по-примлива цел за кибер престъпниците

Компаниите по света са атакувани средно от 106 неизвестни зловредни програми всеки час, сочи проучване на Chеck Point за миналата година. Това е ръст от 48 пъти спрямо предходната година, когато бяха регистрирани по 2,2 атаки на час.

Неизвестните зловредни програми причиняват сериозни щети на бизнеса, като най-опасни са т.нар. заплахи от „нулев ден” – те използват уязвимости, за които разработчиците на софтуер все още не подозират.

За да разширят своите мрежи и да ускорят разпространението на зловредни програми, кибер престъпниците продължават да използват ботове. През миналата година 83% от изследваните организации са били заразени с ботове, които могат постоянно да обменят данни с командни сървъри.

Check Point установява, че в организациите с над 2000 мобилни устройства съществува вероятност от минимум 50% шест от тях да бъдат да бъдат инфектирани или избрани за цели на кибер престъпниците.

През 2014 г. около 81% от анализираните компании са пострадали от инциденти с изтичане на данни, което е с 41% повече спрямо 2013 г. Изтичането на данни най-често е резултат от действията на служители на компаниите – повечето компании се фокусират върху стратегии за защита от хакери и пренебрегват вътрешната опасност.

Коментар