България отстоява прозрачността в интернет

Дигиталният цифров пазар на Европа ще стане реалност, когато има електронна идентификация и информационните системи започнат да говорят на един език (снимка: МТИТС)

Дигиталният цифров пазар на Европа ще стане реалност, когато има електронна идентификация и информационните системи започнат да говорят на един език (снимка: МТИТС)

Стратегическа цел на българското правителство е да постигне свръх-високоскоростно интернет покритие от следващо поколение на територията на страната до края на настоящия програмен период. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на форума „Европейски диалог за интернет управление” (EuroDig) в София.

Той информира, че по инициатива на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) се подготвя проект за свързване на оптичните мрежи на България, Румъния и Сърбия. До две седмици предстои тристранна среща за напредъка по проекта, а до няколко месеца тримата министри ще представят проекта в Брюксел.

Дигиталният цифров пазар на Европа ще бъде реалност, когато има електронна идентификация и информационните системи започнат да говорят на един език, т.е са оперативно съвместими, заяви още Валери Борисов.

От решаващо значение за единния цифров пазар е да имаме правила за мрежовата неутралност в ЕС, които да защитават свободата на потребителите за достъп до съдържание и да насърчават бизнеса с дигитални услуги, коментира евродепутатът Ева Паунова.

България отстоява принципите за развитие на интернет като глобален ресурс с фокус върху прозрачността, свободата на изразяване и достъп, сигурността и технологичната неутралност, защитата от вредно съдържание и гъвкавост на управлението, допълни Борисов.

По неговите думи, страната ни подкрепя усилията, насочени към работещ модел на интернет управление, с участието на всички заинтересовани страни. На национално ниво МТИТС активно си сътрудничи с интернет общността – бизнеса, неправителствените организации и академичните среди. Един от резултатите от това взаимодействие е създаването на националния домейн на кирилица „.бг”, който е в напреднал етап на изпълнение, припомни заместник-министърът.

Сред най-обсъжданите теми на форума бе доверието на потребителите в услугите, които ще предоставя дигиталният цифров пазар. Някои от участниците изказаха мнение, че диалогът с Интерпол и Европол може да се възприеме като оправдание на държавите за следене на техните граждани.

По този въпрос Валери Борисов опонира със следния пример – в случай на престъпление хората първо звънят на 112, т.е. на държавата. Същото е и с интернет, като Борисов даде за пример създадения национален Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност (CERT) – той изпълнява задачи, свързани с превенцията, защитата и анализа на компютърни инциденти, като подпомага работата на редица отдели и институции.

Общото мнение на всички участници бе, че регулацията трябва да служи на крайния потребител, а не да го ограничава. В същото време те се обединиха около важността на защитата на човешките права, личните данни и на децата, които са една трета от интернет потребителите в Европа.

Коментар