Заместник – кметът на София Дончо Барбалов откри форума „Бъдещето на София“

form-sofia-top

Заместник – кметът на София по бюджет и стопанска дейност Дончо Барбалов откри форума „Бъдещето на София“, който се проведе днес в сградата на Съюза на архитектите в България. Поздравителен адрес към участниците изпрати и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Събитието събра архитекти, технологични специалисти, представители на строителния бранш и сферата на домашната автоматизация, както и сдружения за развитие на градската среда, които представиха своите виждания за бъдещето на столицата. Организатори са Stroimedia.bg и b2b Magazine, а форумът се провежда с подкрепата на Община София.

„Темата е много важна за нас, защото тя е приоритет в развитието на всички сектори от нашия град защото за съжаление в ежедневието си не се замисляме за бъдещето на града“ – това каза заместник – кметът на София Дончо Барбалов при откриването на форума. Той добави, че през последните години са инвестирани над 3 млрд. лева, от които 2 млрд. лв. са безвъзмедни европейски средства, като започнахме модернизиране на транспортна и транспортната инфраструктура. Зам.-кметът посочи, че над 90% от тролейбусите са обновени, доставени са 126 нови автобуси и 20 трамваи и 10 метровлакове. Той добави, че Общината е с амбиция да продължи политиката си за устойчиво развитие на столицата и ще продължи да изпълнява през тази и следващата година амбициозната си програма както в областта на транспорта и инфраструктурата, така и в сферата на устойчивото бъдеще и екологията.

Министър Лиляна Павлова също изпрати поздравителен адрес към организаторите и участниците във форум „Бъдещето на София“. “Макар и от различна перспектива, ние се борим за една и съща кауза. Единственият правилен път за развитие на регионите е устойчивостта. Опазването на околната среда е един от основните приоритети на нашето правителство”, се казва в обръщението. Министър Павлова подчертава, че като страна – член на Европейския Съюз България има ангажимент значително да подобри екологичното си представяне – да намали драстично вредните емисии, да повиши енергийната ефективност, както и капацитета за рециклиране на отпадъци.

Навлизането на решенията за интернет с максимална гъвкавост, сред които такива за пренос на данни през електрическата мрежа беше една от тенденциите за по-устойчива градска среда, представени на събитието. Интеграцията на новите технологии в строителството беше сред важните акценти на форума „Бъдещето на София“, а генералният спонсор TP-LINK представи технологии от типа „data over powerline“ (пренос на данни по електрическата мрежа), които позволяват значително оптимизиране на комуникационната инфраструктура в сградите. Компанията разказа и за тенденциите при мрежовите технологии в паркове, обществени сгради и други типове градска среда, акцентирайки върху различни видове мобилни рутери, удължители на обхвата и други гъвкави решения за създаване на точки за достъп в движение.

Предстоящият ръст на технологиите от типа „Интернет на нещата“ (Internet of Things) беше акцент в презентацията на младия предприемач Любомир Янчев, създател на системата за домашна автоматизация Мелиса. Той прогнозира, че много скоро всевъзможни предмети около нас – от четката за зъби и вилиците, до сградите ще бъдат свързани с интернет и чрез разнообразни сензори ще събират данни за околната среда и ще могат да се управляват отдалечено. Ползите за това са много – от удобството и спестяването на време, до повишаването на енергийната ефективност и по-малкия отпечатък върху околната среда.

Официални партньори на събитието са Община София, Съюзът на архитектите в България и Камарата на архитектите в България, генерален спонсор е TP-LINK, а спонсор е YTONG.