“Ултрамобилните” с най-бърз растеж на пазара

Ултрамобилните устройства (UMD) набират все по-голяма популярност, а анализаторите ги определят като най-динамичния сегмент от пазара. Според In-Stat, в момента текат структурни промени на пазара за персонални компютри. UMD продължават да формират бързо собствена екосистема, паралелно с прехода от настолни РС към лаптопи.
И ако продажбите на класическите лаптопи ще отбележат 15,4% ръст през 2008 година, то при UMD се очаква увеличение от 72,5%, прогнозират анализаторите. В същото време пазарът на настолни РС ще остане в застой до 2010-та.
Категорията UMD включва ултрамобилни РС (UMPC), мобилни интернет устройства (MID), част от смартфоните и персонални плейъри от висок клас, по определението на In-Stat.
Съществуват и редица проблеми пред UMD устройствата, посочват анализаторите. Така например, те са сравнително ограничени по отношение на комуникациите, разчитайки предимно на WiFi.
Все още не е намерен и най-удачният форм-фактор за този клас устройства, който да съответства на специфичните потребности на различните области на приложението им. Очаква се появата и на по-интуитивни и удобни потребителски интерфейси в UMD.

Коментар